10-09-2019 Filip Van der Elst

Binnenkort in uw brievenbus: Belgian Building Magazine nr 92

Belgian Building Magazine 92

De gloednieuwe editie van Belgian Building Magazine (BBM) komt binnenkort vers van de pers in uw brievenbus terecht. Dit nummer heeft opnieuw heel wat interessant leesvoer in petto. Blikvanger is de uitgebreide reportage over Turnova, de nieuwe toren die sinds afgelopen zomer de skyline van Turnhout siert. Ook andere spraakmakende projecten komen aan bod, zoals The Loop – met twee in het oog springende druppelvormige kantoorgebouwen – en zorgcentrum Ravelijn in Zoutleeuw. Maak ook kennis met enkele innoverende producten voor onder meer spouwmuren, gevels en douches. Zoals altijd wordt uw feedback op dit magazine ten zeerste op prijs gesteld: aarzel niet om uw mening over BBM 92 met ons te delen.  

 

De Brusselse Bouwmeester Kristiaan Borret heeft de eer om BBM 992 voor geopend te verklaren. In zijn voorwoord heeft hij het over de toekomst van de bouwsector. Hij aarzelt niet om het debat aan te zwengelen én een lans te breken voor circulair bouwen. “Onze visie op duurzaam bouwen is opgeschoven tot ver voorbij de kwestie van isolatiewaarden. Als we beter willen bouwen, zullen we ook minder moeten bouwen”, klinkt het.

 

De sector spreekt

Belgian Building Magazine houdt de vinger aan de pols en onderzoekt wat leeft in de bouwsector. In deze editie ligt de focus op afval op de werf, en hoe aannemers met deze problematiek omgaan. Een belangrijke kwestie, want de bouwsector is wereldwijd verantwoordelijk voor 40% van het geproduceerde afval. De ondervraagde aannemers gaan er alvast prat op dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen. 'Sorteren, anticiperen en sensibiliseren' luidt hun motto.

Een ander heet hangijzer: het tekort aan arbeidskrachten. Steeds meer bouwbedrijven hebben moeite om openstaande vacatures in te vullen. Met de ‘Hamvraag’ gaan we op zoek naar mogelijke maatregelen die kunnen en moeten genomen worden. Een deel van de oplossing lijkt te schuilen in een bijsturing van het arbeidsmarktbeleid, en het opwaarderen van het leren van een vak op het terrein.

 

Vijf recent opgeleverde projecten

Je kan er in Turnhout niet naast kijken: de majestueuze Turnova-toren (B-architecten) op de terreinen van de voormalige Brepoelsdrukkerij. Het spreekt dan ook voor zich dat dit opvallende project in BBM 92 onder de loep wordt genomen. We besteden ook aandacht aan het Gentse kantorenproject The Loop (Bontinck Architecture & Engineering), een architecturale eyecatcher van formaat. De twee ‘Druppels’ pronken met een continu beglaasde gevel en staan garant voor een sterke dynamiek in het project. U leest ook over zorgcentrum Ravelijn in Zoutleeuw (Delmulle Delmulle Architectenbureau), en het belang van slim materialengebruik in dit project. Verder namen we een kijkje bij BIMEX (Archix & Co SPRL), een belevingscentrum dat volledig in het teken staat van BIM. Dankzij een modulaire lichtstraat baadt deze technologische omgeving in het licht.

Zoals altijd blikt BBM ook vooruit naar wat komen gaat: met Crowne Plaza in Brussel, LUX-Forum in Gent, Montevideo in Antwerpen, Roelevard in Roeselare, Mobilis in Anderlecht en The Mill in Hasselt staan er opnieuw enkele spraakmakende projecten op stapel. Maak alvast kennis met de simulatiebeelden, die ongetwijfeld aanzetten tot watertanden.

 

Vijf innovaties van BBM-partners

ISOVER lanceert Multimax 30, een allesomvattende oplossing voor de isolatie van een spouwmuur. De innovatie Porotherm Dryfix van Wienerberger versnelt het bouwen, omdat deze ééncomponent polyurethaanlijm mortel of lijmmortel overbodig maakt. TIMELESS, dat ontwikkeld werd door Saint-Gobain Building Glass, maakt het dan weer mogelijk om douchen zonder sporen na te laten, want een speciale duurzame coating beschermt het glas tegen kalkaanslag. Gyproc® lanceert dan weer de nieuwe gipsplaat Habito®, die aanvoelt als een massieve muur en bovendien geluidscomfort voor lawaai binnenshuis of van buitenaf zorgt. En met de nieuwe Cedral sidings biedt Eternit tot slot de mogelijkheid om gevels creatief te bekleden met duurzame en onderhoudsvrije gevelstroken.


Architectenportret

Voor het Architectenportret gaan we in deze editie op de koffie bij Syntaxe: dit bureau is gevestigd in het Waals-Brabantse Haut-Ittre. De impressionante lijst met referenties is een gevolg van de hechte vriendschap tussen de drie vennoten. Syntaxe streeft naar uitmuntende architectuur en zet bovendien in op verbetering van de maatschappelijke levenskwaliteit.


BBM: ook online te raadplegen

Sinds de verschijning van nummer 86 beschikt BBM over een website die het gedrukte magazine vervolledigt met andere artikels, die ondergebracht zijn in dezelfde rubrieken. In deze nieuwsbrief kan u ze naar hartenlust ontdekken.

Wij wensen u alvast veel leesplezier!


  Meer artikels:
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN