17-12-2020 Liesbeth Verhulst

Radisson Collection Hotel krijgt luxueus interieur en markante glazen gevel

Vlakbij de Grote Markt in Brussel heeft zopas het Radisson Collection Hotel zijn deuren geopend. Dit luxehotel is grondig gerenoveerd naar een ontwerp van het gerenommeerde Spaanse architectenbureau Rafael de la-Hoz. De markante glazen gevel gunt voorbijgangers een blik op het unieke interieur.

Het Radisson Collection Hotel is het resultaat van een opmerkelijke transformatie van het voormalige Radisson Blu Royal Hotel, geopend in 1989. Het luxueuze hotel vormt het nieuwe vlaggenschip van de Radisson Hotel Group in ons land. Naast 282 kamers kunnen hotelgasten ook terecht in twee restaurants, achttien vergaderruimtes en een fitnesscentrum.
 

Transformatie met respect voor het origineel

“Het oorspronkelijke gebouw onderging een totale transformatie, van binnen tot buiten, op elke mogelijke manier; de gevel, de technieken, de esthetiek,...allemaal met als doel een nieuwe ervaring te creëren voor de klant”, vertelt Carolina Fernández, projectarchitect bij Rafael de la-Hoz. “De elegantie, de moderne behandeling van de materialen en de verlichting, de synergie tussen de ruimtes en de behandeling van de schaal zorgen ervoor dat de hotelgasten zich hier thuis kunnen voelen.”

Het nieuwe interieur doet de postmoderne architectuur van het originele gebouw – een ontwerp van de Belgische architect Michel Jaspers - alle eer aan. Het bekende atrium van zeven verdiepingen hoog is geïntegreerd in het nieuwe ontwerp, waar zwevende lampen een warme sfeer creëren. “We hebben het nieuwe interieur ontworpen met respect voor de kern van het oorspronkelijke gebouw. Op die manier gaat het hand in hand gaat met het originele ontwerp van Michel Jaspers, en vormt het tegelijk een aanvulling ‘met een twist’”, aldus Carolina Fernández.


Markante glazen gevel

Langs de buitenzijde springt de glazen gevel meteen in het oog, die voorbijgangers een blik gunt op het unieke interieur. “De transparantie van de glazen gevel verleent het oorspronkelijke gebouw, met zijn eerder zware esthetiek, het zo gewenste moderne en lichte karakter”, legt Carolina Fernández uit.

Het Belgische architectenbureau DAE zette het ontwerp van Rafael de la-Hoz om naar een uitvoeringsdossier. “De correcte afdichting van de glazen gevel was daarbij van groot belang met het oog op het comfort van de gasten”, vertelt Tom Van Rompaey van DAE. De nieuwe gevel werd afgedicht met Silirub WS van Soudal, een hoge kwaliteitssilicone die compatibel is met afdichtingskitten voor dubbelbeglazing. Het is een bijzonder duurzame voegkit die ook qua weerbestendigheid en aanhechting garantie biedt voor tal van ondergronden.

 

Perfecte afdichting

Dat beaamt ook firma Durv nv uit Zottegem, die de glazen gevel realiseerde. “De nieuwe gevel is maar liefst acht meter hoog en is opgebouwd uit grote dubbele ramen die tegen elkaar geplaatst zijn”, vertelt zaakvoerder Peter Lootens. “Een voegkit voor een dergelijke glazen gevel moet aan hoge kwaliteitseisen kunnen voldoen. Daarom hebben we gekozen voor Silirub WS van Soudal. We hebben ruime ervaring met de producten van Soudal en kunnen vertrouwen op hun kwaliteit. Het opzet hier was niet alleen een perfect afgedichte gevel. De vraag was ook om de esthetische eisen van de ontwerpers zoveel mogelijk te benaderen en daar zijn we zeker in geslaagd.”

 

Opdrachtgever Radisson Hotel Group
Ontwerpend architect  Rafael de la-Hoz
Studiebureau  Bernabéu Ingenieros
Uitvoerend architect DAE
Plaatser buitenschrijnwerk  Durv nv
Afdichting glazen gevel Silirub WS van Soudal 

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN