“Het minste wat je kan zeggen, is dat het een aparte realisatie is”, glimlacht Dimitri Van den Bossche van BAO architecten wanneer hij ons tekst en uitleg verschaft over deze markante nieuwbouwwoning in Branst. “De eigenaars wilden iets niet-alledaags. We kregen min of meer vrij spel, al moesten we wel rekening houden met enkele budgettaire beperkingen. Bij een open bebouwing weegt de kost van de gevelbekleding fors door, dus leien leken ons de ideale keuze.”
Het beste van beide werelden
Ook de locatie was bepalend voor het gevelontwerp. “De woning is opgetrokken op een omsloten restperceel – achteraan de tuin van de ouders van een van de bewoners – dus er is behoorlijk veel inkijk. Met het oog op hun privacy neigden de eigenaars dan ook naar een relatief gesloten bebouwing”, legt Dimitri Van den Bossche uit. “Zo ontstond het idee van een compact, rechthoekig volume dat quasi volledig bekleed is met vezelcementleien, op een beperkt aantal raamopeningen na. Toch voelt de binnenkant van de woning licht, luchtig en ruimtelijk aan, met dank aan de integratie van een beglaasde binnenpatio, een vide, een lichtstraat in het dak boven de badkamer, een open indeling en een spierwit interieur. Dit laatste contrasteert sterk met de gevelbekleding, waarvoor we een uitgesproken kleurenpatroon hebben samengesteld. De woning verenigt met andere woorden het beste
van beide werelden!”
Oneindig veel toepassingen
De Cedral Alterna-leien die de gevels sieren, zorgen ervoor dat de woning sterk in het oog springt. “We hebben de bewoners overtuigd via het inspiratiemagazine van het toenmalige Eternit (ondertussen worden de Eternit- leien verdeeld onder de merknaam Cedral. De merknaam Eternit wordt voortaan enkel nog gebruikt voor de golfplaten van de Etex Group’, red.), waaruit bleek dat de toepassingsmogelijkheden van vezelcementleien quasi oneindig zijn. In sommige gevallen zijn de Cedral-leien vanop afstand zelfs amper te onderscheiden van klassieke gevelstenen of natuursteen, dus in esthetisch opzicht (kleuren, motieven, legpatronen …) kan je alle kanten uit. De tijd dat leien louter in ruitvorm werden geplaatst en enkel goed waren voor wachtgevels, is al lang voorbij.”
Hoewel de leien schijnbaar willekeurig gecombineerd zijn, is er wel degelijk sprake van een doordacht patroon.
Dynamisch design
De bewoners kozen uiteindelijk voor een dynamisch design dat bewust uit de band springt. “We zijn samen naar de hoofdzetel van Cedral in Kapelle-op-den-Bos getrokken om patronen en kleurencombinaties uit te testen. Dit mag je letterlijk nemen: met behulp van stalen hebben we allerhande composities bij elkaar gepuzzeld op de vloer, waarna de bewoners afzakten naar de eerste verdieping om het resultaat van bovenaf onder de loep te nemen. Een aandachtspunt hierbij was dat nooit meer dan twee kleuren elkaar mochten raken. Zo zijn we uitgekomen bij een speels samenspel van vier tinten in halfsteensverband.
Hoewel de leien schijnbaar willekeurig gecombineerd zijn, is er wel degelijk sprake van een doordacht patroon. We hebben de plaatsing van de gevelbekleding van nabij opgevolgd, want het is geen sinecure om de belijning strak en recht te krijgen – het is uiteraard niet de bedoeling dat de gevels beginnen te ‘dansen’. Het was zeker niet de eerste keer dat we met Cedral-leien werkten, maar deze woning is qua design, detaillering en esthetiek toch iets bijzonders. Of je het al dan niet mooi vindt, is een kwestie van persoonlijke smaak, maar het was voor ons in ieder geval zeer fijn om zo’n ‘gewaagd’ ontwerp te kunnen realiseren.”
Locatie | Branst |
Architect | BAO architecten |
Hoofdaannemer ruwbouw | François Van Malderen & Sam Van Peteghem |
Dakbedekking en leibekleding | Karel Pauwels (Bornem) |
Gevelleien | Cedral Alterna |