Het paviljoen is zo ontworpen dat het makkelijk gedemonteerd en getransporteerd kan worden, om het nadien elders opnieuw op te bouwen. De Regie der Gebouwen, mede-eigenaar van het paviljoen, kon het niet meteen gebruiken en droeg het over aan BESIX (conform het akkoord dat bij het begin van het project werd afgesloten), dat het aanbood aan de burgemeester van Namen. Deze laatste was meteen enthousiast, vertelt Philippe Debar, architect bij de dienst openbare werken van de Waalse hoofdstad: “Dit prestigieuze gebouw zal de stad nog aantrekkelijker maken en past perfect in de plannen om van Namen een digitale smart city te maken.” Het dagelijkse beheer van het nieuwe paviljoen, dat onder meer plaats biedt aan kantoren, modulaire tentoonstellings- en receptieruimtes en twee ruime dakterrassen waarop allerhande evenementen kunnen plaatsvinden, is in handen van KIKK, een non profitorganisatie die digitale cultuur promoot.
Heel wat voeten in de aarde
Het paviljoen werd opnieuw opgetrokken op de esplanade van de Citadel, wat echter niet zonder slag of stoot verliep. Bij het afgraven van de verontreinigde bodem botste de aannemer immers op archeologische resten van oude muurgehelen. Bovendien was het onmogelijk om alle containers met de bouwelementen van het Milaanse paviljoen tegelijk op de site te posteren. Philippe Debar: “In elke bouwfase moesten we beslissen welke elementen we al dan niet zouden behouden en welke aanpassingen er nodig waren.” Zo moest de 30 mm dikke OSB-vloerplaat op de staalstructuur van het gelijkvloers vervangen worden door een betonvloer, die de zware onderhoudstoestellen en de latere installatie van kunstwerken moest kunnen torsen.
Dit complexe project vergde maatwerk, want het is een gebouw zonder al te veel rechte muren en regelmatige vormen.
De ene na de andere uitdaging
Aan uitdagingen geen gebrek, want het tijdelijke paviljoen, dat enkel voldeed aan de Italiaanse normen uit 2015, moest getransformeerd worden tot een definitieve constructie die voldoet aan de Belgische wetgeving uit 2020 en die bovendien bestand is tegen ons ruwere klimaat. “De wet kent het concept ‘tweedehandsgebouw’ niet”, legt Philippe Debar uit. “Er waren dan ook heel wat aanpassingen nodig. We moesten de isolatie- en luchtdichtheidsgraad fors opkrikken en de brandveiligheid herzien.
Bij het isoleren van het gebouw hebben we de wanden verdikt, want op zijn beurt een aanpassing van andere bouwcomponenten vergde. We gingen dus op zoek naar een ideaal evenwicht tussen wettelijke conformiteit en praktische uitvoerbaarheid."
Sterk staaltje maatwerk
Een andere bezorgdheid was dat het paviljoen erg weinig elementen met een standaardvorm bevatte. “De interieurinrichting, die uit diverse scheidingswanden en -elementen bestond, viel dus eveneens buiten het bereik van de normen en was dan ook een stuk complexer dan in een klassiek gebouw. We moesten echt op maat werken”, benadrukt Patrick Delperdange, directeur van BESIX Wallonië-Luxemburg. Gezien het grote aantal geïnclineerde gevelvlakken en gebogen of diagonale wanden, moesten de Gyproc® platen die gebruikt werden voor de tussenwanden, (dubbele) voorzetwanden en valse plafonds in de meeste gevallen ter plaatse en één per één op maat gesneden worden alvorens ze te plaatsen.
Habito® en Habito® H
Voor dit project leverde Gyproc® een grote hoeveelheid Habito® en Habito® H platen. Deze hoogkwalitatieve gipsplaten zijn bestemd voor droogbouwtoepassingen. Ze bestaan uit een onbrandbare gipskern, omgeven door uiterst stevig karton, en worden geproduceerd conform de NBN EN 520:2009-norm. Habito® H bevat bovendien vochtwerende additieven die waterabsorptie vertragen. Beide plaattypes zijn stootvast, duurzaam, akoestisch isolerend en geschikt voor het ophangen van diverse objecten.
Thibaut L’Olivier, algemeen directeur van de firma Isotrim, die gespecialiseerd is in gips- en pleisterwerken: “Om de interieurinrichting op punt te kunnen stellen, moesten we eerst de staalstructuur van het gebouw aanpassen. De uiterst lichte Habito® plaat zorgde ervoor dat dit zeer vlot verliep. Ze is tegelijk erg stevig, dus het is niet nodig om ze te versterken met achterliggende houten panelen. Integendeel: je kan er rechtstreeks schroeven in bevestigen.”
Uitstekende samenwerking
“We hebben voor dit project erg nauw en uitstekend samengewerkt met Gyproc®, dat de geschikte oplossingen aanbood en de werken van erg nabij opvolgde”, legt Philippe Debar uit. Thibaut L’Olivier, die regelmatig samenwerkt met de fabrikant van gipsplaten, deelt deze mening: “We weten dat we steeds op de technische ondersteuning, operationele informatie en opvolging van de commerciële verantwoordelijke van Gyproc® kunnen rekenen. Het studiebureau heeft de verschillende technische keuzes beetje bij beetje gevalideerd, in functie van de complexiteit van de werken.”
De definitieve oplevering van het paviljoen vond begin november 2020 plaats en de officiële opening is voorzien voor de lente van 2021.
Locatie | Namen |
Opdrachtgevers | Stad Namen & KIKK |
Architect van het oorspronlijke project | Patrick Genard & Asociados |
Hoofdaannemer | TV BESIX-Cobelba |
Gips- en pleisterwerken | Isotrim SA |