10-10-2019 Tim Janssens

Zorgcentrum Ravelijn: slim materiaalgebruik loont

Op een boogscheut van het historisch centrum van Zoutleeuw werd onlangs de laatste hand gelegd aan zorgcentrum Ravelijn. Het complex omvat een woonzorgcentrum, een herstelverblijf, een kortverblijf en assistentiewoningen. Ook de dakbedekking draagt bij tot de esthetiek en de functionaliteit van het geheel.

Zorgcentrum Ravelijn is het resultaat van een samenwerking tussen de stad Zoutleeuw, Anima Care, Bouwbedrijf Dethier en Delmulle Delmulle Architectenbureau. De eerste kiemen van het project werden gelegd in 2011, toen de stad de Ravelijn-site – gelegen tussen de Budingenweg en de gebouwen van het IWM aan de Ossenwegstraat – wilde ontwikkelen. De naam van het gebied verwijst naar de aarden omwallingen die de stad in de middeleeuwen bescherming moesten bieden, waarvan de laatste overblijfselen zich aan de grens van de site bevinden.

 

Doordacht ontwerp

Het nagelnieuwe zorgcentrum is zeer doordacht ontworpen door Delmulle Delmulle Architectenbureau, dat de indeling minutieus uitdokterde. De optimale oriëntatie van de wooneenheden en de secure opbouw resulteren in een logische, functionele structuur die een optimale gebruiks- en belevingswaarde garandeert. De inkom van het complex sluit aan op een centrale as, waarrond alle administratieve en ondersteunende functies gegroepeerd zijn en van waaruit alle leefgroepen – links de zorgbehoevenden en rechts de assistentiewoningen – gemakkelijk bereikbaar zijn. Op het binnenplein bevinden zich ook enkele gemeenschappelijke ruimtes, zoals de bar en het restaurant. Dankzij de aanwezigheid van het terras vloeit het ene deel naadloos over in het andere. Alle leveringen gebeuren via een tweede binnenplein, zodat het dagelijkse leven in het woonzorgcentrum niet verstoord wordt.

Zowel de kamers van het woonzorgcentrum als die van het kortverblijf en het herstelverblijf bieden een fraai uitzicht op de landelijke omgeving en de grote binnentuin. Gezien de gesloten inplanting kan deze tuin fungeren als een veilige dwaalzone voor dementerenden en zorgbehoevenden. Ook in de assistentiewoningen is er vanwege de open gevelstructuur sprake van een maximale natuurlijke lichtinval. Een deel van de constructie is op een sokkel geplaatst, die de privacy in de gelijkvloerse woningen verzekert. Voor de woningen op de verdieping vormt deze sokkel de basis voor de houten terrassen. Deze terrassen zijn plaatselijk doorprikt met enkele openingen, zodat ook de woningen op het gelijkvloers genieten van een riante natuurlijke lichtinval.

 

Door een witte Derbicolor® als dakbaan te voorzien, is het rendement van de zonnepanelen geoptimaliseerd.

 

Slim materiaalgebruik

Om het gebouw zo zuinig mogelijk te maken, zijn er onder meer zonnepanelen geplaatst. Door een witte Derbicolor® als dakbaan te voorzien, is het rendement van deze zonnepanelen geoptimaliseerd. De witte schilfers op de bitumen waterdichting zorgen er immers voor dat de zonnestralen extra weerkaatst worden en dat de lucht die de zonnepanelen omringt trager opwarmt. De hoge drukweerstand van de Derbicolor®-dakbaan maakte het mogelijk om de zonnepanelen los te plaatsen en vast te zetten door middel van extra ballast, zonder gevaar op lekken.
Het gedeelte van het dak dat zichtbaar is vanuit de ruimtes op de eerste verdieping is ingericht als groendak, met de wortelwerende Derbigum® SP WW-dakbaan als basis. Deze daktuin zorgt niet alleen voor een prettig uitzicht, maar eveneens voor extra groen en waterbuffering bij hevige regenval. Voor de plaatsing van het dak deed Bouwbedrijf Dethier een beroep op een dakdekker met jarenlange ervaring in het plaatsen van Derbigum-dakbanen: Vanherle Dakwerken nv. Vermits deze firma al geruime tijd het hoogste niveau van Professional Master binnen het netwerk van Derbigum (Derbigum.Net) bereikt heeft, was ze de uitgelezen partner voor deze opdracht.

 

BIM tot in de puntjes

Bouwbedrijf Dethier gebruikte alle digitale middelen die ter beschikking stonden om het project tot een goed einde te brengen. “Het uitgebreide BIM-model liet een perfecte projectvoorbereiding toe”, aldus afgevaardigd bestuurder Kevin Dethier. “Ook in dit project resulteerde het in een betere communicatie en beschikbaarheid aan informatie, zowel intern als extern. Het resultaat mag er wezen!”
Ook Delmulle Delmulle Architecten blikt uiterst tevreden terug op de realisatie van Zorgcentrum Ravelijn: “Voor dergelijke projecten put ik graag inspiratie uit mijn onderzoeksproject over Tissergate aan de KU Leuven”, zegt Frank Delmulle. “De woongemeenschap Tissergate, een ksar in Zuid-Marokko, vormt een zeer harmonieuze en verweven leefwereld. Dergelijke woongemeenschappen moeten als voorbeeld genomen worden om een alternatief te vinden voor de vergrijzing en moeten een sleutel worden tot de zorgcultuur van de toekomst.”

Locatie Zoutleeuw
Bouwheer Stad Zoutleeuw en Anima Care
Architect Delmulle Delmulle Architectenbureau
Speciale technieken AE+ Engineering
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Dethier
Dakwerken Vanherle Dakwerken
Dakbedekking Derbicolor® (wit) en Derbigum® SP WW

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN