27-11-2020 Liesbeth Verhulst

Scheldezicht neemt anonimiteit van hoogbouw weg

Met Scheldezicht heeft het Antwerpse Nieuw Zuid er opnieuw een architecturale parel bij. Achter de gevels gaat een bijzondere ontwerpvisie schuil: hoogbouw als een gestapelde sociale gemeenschap. De kenmerkende gevel voegt een herkenningspunt toe langs de Kaaien en laat de buren toe om verticale minigemeenschappen te vormen.

Scheldezicht is een project van Triple Living. Voor het ontwerp ging de ontwikkelaar in zee met het Scandinavische C.F. Møller Architects in samenwerking met BRUT Architecture and Urban Design uit Brussel.

Voor het geanodiseerd buitenschrijnwerk klopten de ontwerpers aan bij Reynaers Aluminium. De fabrikant werd al in een vroeg stadium betrokken en mocht de ontwerpplannen uiteindelijk vertalen naar de gepaste raamsystemen. Bouwheer en architect kregen een virtuele rondleiding in Avalon, de VR-ruimte van Reynaers Aluminium in Duffel waar elk gebouw perfect kan gesimuleerd worden. De keuze viel op een esthetisch raamsysteem dat ook perfect beantwoordt aan de zeer strenge eisen op het vlak van lucht- en waterdichtheid.
 

Woonkwaliteit

Gestapelde woonprojecten hebben dikwijls te kampen met een gebrek aan sociaal contact. Met Scheldezicht wilden de ontwerpers deze schijnbare paradox uitdagen en sociale interacties stimuleren zonder in te boeten aan privacy. De architectuur vertrekt van het idee dat het gebouw vanbuiten toont wat het binnen doet. De sociale kwaliteiten in het ontwerp bepalen mee het design en maken van Scheldezicht een duurzaam project, gericht op collectiviteit en gemeenschap.

“Het ontwerp is gebaseerd op het stapelen van klassieke stadswoningen zoals we die vinden in de nabijgelegen Zuidwijk. Door de woningen op een leesbare manier te stapelen, integreren ze zich naadloos in de omgeving en krijgen ze een grote woonkwaliteit mee voor de bewoners”, aldus Gunther Slagmeulder, architect bij BRUT.
 

“Op deze locatie langs de Schelde is de windbelasting enorm. We hebben op de schuiframen dan ook de nodige testen gedaan om de lucht- en waterdichtheid te garanderen.”


Een buurtgevoel in een woontoren

Scheldezicht bevat een grote variatie aan woontypologieën waardoor het gebouw heel verschillende bewoners aantrekt, van kleine appartementen voor jongeren, lofts voor jonge tweeverdieners, grote familiewoningen, aangepaste appartementen voor ouderen, tot meer innovatieve duplexflats. Deze woningen worden gegroepeerd tot verticale minigemeenschappen. Naast appartementen omvat het gebouw ook winkels, kantoorruimtes en gemeenschappelijke ruimtes.

Een sluier opgebouwd uit een vlakkenpatroon werd rond de gevels van de slanke toren gedrapeerd. Deze lichte structuur toont tegelijk ook de verdeling en de groepering van de verschillende woontypologieën. Binnen elk vlak van de sluier worden woningen gegroepeerd in een collectieve entiteit die aansluit op de private terrassen. De balkons verspringen ten opzichte van elkaar wat buren met mekaar in contact brengt en toch voldoende privacy toelaat. De buitenruimtes voegen woonkwaliteit toe aan de woningen in de vorm van terrassen, wintertuinen en een collectief dakterras. Ze bepalen mee het uitzicht van Scheldezicht en maken de connectie van de grote stadsschaal tot de menselijke schaal.
 

Geanodiseerd schrijnwerk

“Bij een hoogbouwproject horen bepaalde eisen op het vlak van lucht- en waterdichtheid. Aluminium schrijnwerk is in dat opzicht een goede oplossing. We bevinden ons tevens langs de Schelde met de daarmee gepaard gaande hoge windsnelheden en zilte lucht. De keuze voor geanodiseerd schrijnwerk, een zeer duurzaam materiaal, was snel gemaakt, ook uit esthetische overwegingen. Het schrijnwerk van Reynaers Aluminium gaat perfect samen met de bakstenen gevel en geeft een mooie kleurstelling doorheen de dag”, aldus Gunther Slagmeulder.


Meerwaarde bieden

“Op deze locatie langs de Schelde is de windbelasting enorm. We hebben op de schuiframen dan ook de nodige testen gedaan om de lucht- en waterdichtheid te garanderen. Er is extra aandacht geschonken aan de bouwaansluiting, waar folies de luchtdichtheid verder bestendigen. Voor de noordgevel met de wintertuinen hebben we een nieuwe oplossing ontwikkeld met specifieke profielen en aanzichtbreedtes. Naar duurzaamheid toe is gekozen voor systemen die superisolerend zijn met raamprofielen van het type MasterLine 8 Hi Plus”, aldus Johan Bollaert, project support manager Belux bij Reynaers Aluminium. “Dit project is een mooi voorbeeld van hoe Reynaers Aluminium een meerwaarde kan bieden voor de verschillende bouwpartners.”

 

OPDRACHTGEVER Triple Living
ONTWERP C.F. Møller Architects i.s.m. BRUT Architecture and Urban Design
HOOFDAANNEMER BAM Interbuild
ONDERSTEUNING UITVOERING ABT België
STABILITEIT Establis
TECHNIEKEN EN EPB  CES
AKOESTIEK VENAC
BUITENSCHRIJNWERK Reynaers Aluminium

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN