06-09-2019 Liesbeth Verhulst

Druppelvormige kantoorgebouwen geven gezicht aan The Loop

The Loop aan Flanders Expo in Gent kreeg een architecturale eyecatcher van formaat in de vorm van twee kantoorgebouwen. De twee Druppels hebben hun naam niet gestolen gezien hun organische vorm. Niets dan gebogen wanden en een opvallende gordijngevel maken deze gebouwen technische hoogstandjes.

The Loop aan Flanders Expo biedt plaats aan woningen, groen, winkels, voorzieningen voor vrije tijd en kantoren. Het terrein is opgedeeld in verschillende velden en aan de aansluiting met de R4 ligt Veld 01. Veld 01 omvat een programma met 5000 m2 woongelegenheden en 7000 m2 kantoren. Met de oplevering van de tweede Druppel vorig jaar is dit veld nu compleet. Het Gentse architectenbureau Bontinck Architecture & Engineering tekende de twee Druppels en gaf The Loop zo een opvallend gezicht, dat wordt versterkt door de gordijngevels van Reynaers Aluminium. “Bijzonder is dat dit veld gelegen is in de oksel van de verkeerswisselaar, en deels wordt ingenomen door een te behouden natuurgebied, het Elzenbroekbos”, vertelt projectarchitect Tijl Stieperaere. “Omwille van de continue beweging van het verkeer op de ring, én om de gebouwen optimaal in te bedden in het natuurgebied, hebben we de organische vorm van beide Druppels gecreëerd. De woningen in het veld, die eveneens een golvende vorm kregen, versterken het geheel nog, net als het landschapsontwerp.”

 

"Omwille van de continue beweging van het verkeer op de ring hebben we de organische vorm van beide Druppels gecreëerd."


Dynamiek en flexibiliteit

Nochtans was deze organische vorm in het initiële masterplan van de stad niet voorzien. “In het originele masterplan waren rechttoe rechtaan blokvormige kantoorgebouwen opgenomen. Wij wilden meer dynamiek aan de site toevoegen en de beweging van de bocht extra versterken door die vloeiende vormen. De kenmerkende druppelvorm zat al vervat in onze allereerste schetsen en is niet meer verdwenen”, vult projectarchitect Tom Tastenhoye aan. 

Ontwerpen is een ding, het komt er nadien op aan om dit te vertalen naar een uitvoerbare structuur. Elke Druppel heeft een oppervlakte van zo’n 3.500 m2 en telt vier bouwlagen, met een ondergrondse parking van 2.800 m² voor beide gebouwen samen. Tijdens de bouwwerken was er nog geen eindgebruiker bekend, wat noopte tot de nodige flexibiliteit in de planopbouw. “Om die reden hebben we geopteerd voor een structuur van gestorte betonvloeren en kolommen, met een eenvoudig en zuiver gebouw tot gevolg dat volledig vrij is in te vullen door de gebruikers”, vertelt Tom Tastenhoye.


Technisch huzarenstukje

De uitvoering was een technisch huzarenstukje gezien de golvende vorm van de gebouwen. “De vloerbekisting diende op maat gemaakt te worden én heel nauwkeurig geplaatst aangezien er een gordijngevel tegenaan moest komen”, aldus Tijl Stieperaere. De architecten voorzagen beide gebouwen van een continue beglaasde gevel, een aluminium vliesgevel meer bepaald. Om de gevel toch de nodige dynamiek mee te geven, kreeg hij een patchwork van open en gesloten geveldelen, en een afwisseling tussen gekleurd en transparant glas, waarbij de verticaliteit verder wordt versterkt door een extra vin op de afdeklijst. Dat zorgt voor een boeiend lijnenspel voor de toeschouwer die langs de gebouwen heen loopt.


Gordijngevel met ingebouwde ramen

De gordijngevel  met ingebouwde ramen werd geplaatst door gevelbouwer J. Hermans & Co uit Tienen. “We hebben voor de gordijngevel het systeem CW 50 gebruikt van Reynaers Aluminium. Curtain Wall is een systeem voor gevels en daken dat, dankzij de minimale aanwezigheid van profielen, een maximum aan lichtinval biedt en een onbeperkte creatieve vrijheid mogelijk maakt. De ingebouwde ramen zijn van het type Concept System 77. Deze beantwoorden perfect aan de vooropgestelde eisen op vlak van stabiliteit en EPB”, vertelt Wim Stroeckx, projectmanager bij J. Hermans & Co. “De druppelvorm zorgt ervoor dat er geen enkele rechte hoek in de gebouwen voorkomt. Dat vergde het nodige studiewerk, waarbij we konden rekenen op ondersteuning van Reynaers Aluminium. Ondanks de uitdagende vorm is de plaatsing zeer vlot verlopen.” 

Ook Bontinck Architecture & Engineering is tevreden over de samenwerking met Reynaers Aluminium. “De zeer toegankelijke databank met daarin alle profielen is een handige tool voor ontwerpers. Zo was men eerst van plan om de afdekprofielen op maat van dit project te maken, maar uiteindelijk vonden we het perfecte profiel in het uitgebreide gamma van Reynaers Aluminium”, aldus Tijl Stieperaere.

 

Opdrachtgever DOB bvba
Architect Bontinck Architecture & Engineering
Studiebureau technieken Imtech
Controlebureau SECO
Hoofdaannemer

Van Tornhaut

Gordijngevel en ramen

Reynaers Aluminium

Gevelbouwer J. Hermans & Co

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN