06-09-2019 Tim Janssens

Stijlvolle kinderkledingzaak in gezellig binnengebied

In augustus 2018 nam de Hasseltse kinderkledingzaak 2X Kadet haar intrek in de Kadettensteeg. Daar werd een deel van de voormalige schoenwinkel afgebroken en vervangen door een langgerekt nieuwbouwvolume. Dankzij de grote raampartijen en de ultraheldere beglazing komen het strakke interieur en de fraaie kledingcollectie er optimaal tot hun recht.

2X Kadet is een begrip in Hasselt en omstreken. Wie op zoek is naar stijlvolle kinderkleding, vindt er al 37 jaar zijn of haar gading. Ondanks het aanhoudende succes broedde eigenares Katrien Kerkstoel al een tijd op een inhoudelijke koerswijziging. De komst van de Nederlandse keten Dille & Kamille bood haar de gelegenheid om het geweer van schouder te veranderen. De voormalige kledingwinkel wordt voortaan verhuurd aan Dille & Kamille, terwijl de leegstaande schoenwinkel in de aanpalende Kadettensteeg is omgevormd tot een gloednieuwe vestiging met een aangepaste stijl en een dito aanbod.

 

Paviljoenkarakter

De keuze voor de Kadettensteeg als nieuwe locatie is allerminst toevallig. Dit unieke binnengebied is doorheen de jaren uitgegroeid tot een van de verborgen schatten van de Limburgse hoofdstad. “De ruimtelijke en visuele impact van de nieuwe kledingwinkel moest dan ook minimaal zijn. Het transparante nieuwbouwvolume is optimaal ingepast en heeft een paviljoenkarakter, zodat de karakteristieke bomen, bankjes en beelden in de binnensteeg nog steeds uitstekend tot hun recht komen”, zegt Elfi Eerdekens, ir. architect bij UAU collectiv. “Aanvankelijk dachten we aan een balkvormige uitbreiding, die dan tegen de gedeeltelijk afgebroken schoenwinkel zou worden gebouwd. Naderhand is daar nog een inkomzone aan toegevoegd, die een tikkeltje buiten het rechte vlak van het balkvolume ligt. Dit maakte het mogelijk om de toegang en de kassa’s intuïtief te onderscheiden van de eigenlijke winkel, wat de leesbaarheid van het geheel zeker ten goede komt.”

 

Alles in een nieuw kleedje

Het nieuwbouwvolume loopt naadloos over in het resterende gedeelte van de voormalige schoenwinkel, dat grondig gerenoveerd is om een homogeen uitzicht te bekomen. Toch verklappen enkele subtiele details in welke zone de bezoekers zich bevinden. “Zo heeft het nieuwbouwgedeelte bijvoorbeeld een polybetonvloer, terwijl het bestaande gedeelte is uitgerust met een parketvloer”, legt Elfi Eerdekens uit. “We hebben veel vrijheid gekregen bij de vormgeving van het geheel. De enige eis was dat het ‘kinderimago’ van de vorige winkel overboord moest. 2X Kadet mikt voortaan immers ook op jongvolwassenen en heeft zelfs een (beperkte) volwassenencollectie. Dat vraagt om een hippere look, die we op minimalistische wijze gecreëerd hebben met zwart-witcontrasten en houtaccenten. De kledij en de poefen aan de paskamers zorgen voor de nodige kleur. De karakteristieke vuurtoren uit de vorige winkel, die doorheen de jaren was uitgegroeid tot een heus begrip, is eveneens verwerkt in het nieuwe interieur, zij het volledig ingepakt in leer. De signatuur van 2X Kadet is dus nog herkenbaar, maar alles is letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje gestoken.”

 

Ultraheldere beglazing

Wat ook meteen opvalt, is dat het geheel zeer open en transparant is opgevat. “Het was inderdaad de bedoeling om vooral de kledij in de kijker te plaatsen, en dus niet zozeer het gebouw”, aldus Elfi Eerdekens. “De slanke, kruisvormige stalen kolommen die het houten plafond en de bovenliggende dakstructuur ondersteunen zijn geïnspireerd op Mies van der Rohe. De ruiten gaan van kolom tot kolom en hebben dus een breedte van circa 4 meter. Geen evidente afmeting, maar bij UAU collectiv zoeken we qua glasgebruik graag de limieten op van wat er zoal mogelijk is. Dankzij onze prima samenwerking met Saint-Gobain Building Glass leidt dat ook altijd tot schitterende realisaties. In dit geval hebben we voor twee glassoorten geopteerd: ECLAZ ONE voor de overdekte raampartijen en CLIMAPLUS SUN voor de zones die te maken krijgen met bezonning. Het verschil tussen beide is van buitenaf echter niet merkbaar, want kleurverschillen of vervelende reflecties zijn uit den boze, terwijl de helderheid uitmuntend is. Het was geen sinecure om de op maat gemaakte ramen te plaatsen – er was een uit de kluiten gewassen kraan nodig om de glaspartijen over de bestaande bebouwing te hijsen – maar dankzij de technische ondersteuning van Saint-Gobain Building Glass zijn de puzzelstukjes uiteindelijk perfect op hun plaats gevallen. Het resultaat is navenant!”

 

Locatie Hasselt
Architect UAU collectiv
Stabiliteit Momenting
Hoofdaannemer BMP building services
Leverancier ramen

Oben i.s.m. Saint-Gobain Building Glass

Beglazing

ECLAZ ONE en CLIMAPLUS SUN

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN