01-03-2019 Liesbeth Verhulst

Natuur en woonkwaliteit verenigd in Eikenpark

Op een boogscheut van het dorpscentrum van Eke, tussen Deinze en Gent, krijgt het nieuwbouwcomplex Eikenpark vorm. De compacte parkvilla’s zijn een ontwerp van B2Ai. Atelier Arne Deruyter tekende het glooiende landschap uit.

Het Eikenpark omvat vier bouwvolumes met telkens negen appartementen, drie per bouwlaag. Het projectgebied is gelegen aan de rand van een nieuwe verkaveling waar plaats is vrijgehouden voor meergezinswoningen. “We hebben de parkvilla’s op een compacte manier proberen in te richten, rekening houdend met de schaal en het uitzicht, om het landelijk karakter te behouden”, vertelt Stijn Colpaert, architect bij B2Ai. “Dat resulteert in vier bouwvolumes met een vierkant grondplan van 20x20 meter. De appartementen zijn vrij gelijkaardig maar variëren in typologie, van eenslaapkamer- tot ruime driekamerappartementen. Ze kregen allemaal een royaal uitpandig loggiaterras van waaruit de bewoners een prachtig zicht hebben op het omliggende landschap en de gemeenschappelijke tuin.”

 

Groen karakter

Het landschap is door Atelier Arne Deruyter aangepast naar een glooiend geheel dat meteen ook een oplossing bood voor het parkeerprobleem. Stijn Colpaert: “De gebouwen zijn een halve verdieping opgetild en per twee gebouwen is er een helling aangelegd die de parkeergarages onder de gebouwen verbindt, en zo aan het zicht worden onttrokken. Ook de toegang tot de gebouwen wordt door het aangelegd glooiend landschap opgevangen. Groen primeert hier, wat het projectgebied een bijzondere kwaliteit verleent.”


Eenvoudige detaillering

De architecten kozen voor eenzelfde planopbouw voor de vier volumes. De eenvoudige detaillering brengt dynamiek. De ontwerpers kozen voor een zandkleurige steen met een natuurlijk uitzicht die tegelijk luxe en huiselijkheid uitstraalt. De baksteen is op twee manieren toegepast: enerzijds in een doorstrijkmortel om de horizontale belijning te beklemtonen, anderzijds bieden vooruitstekende baksteenlagen in de gevel een gevarieerd zicht. De loggiaterrassen krijgen op regelmatige afstanden slanke, verticale kolommen in staal. De warme kleur in gebroken wit sluit aan bij de kleur van de baksteen. Hoge ramen zorgen voor veel lichtinval. De daken maken dan weer een eigen figuur doordat ze in kwadranten zijn gesneden en zo een combinatie van een vlinderdak en lessenaarsdak vormen. “In het materiaalgebruik en de detaillering hebben we het banale kunnen overstijgen”, stelt architect Stijn Colpaert. “Ondanks de context – het blijft een randgebied met veel impact op de omgeving – hebben we een geslaagde combinatie gevonden tussen natuur en woonkwaliteit.”


Luchtdichte afwerking beperkt energieverbruik

De parkvilla’s voldoen aan de laatste strenge eisen op het vlak van energieprestatie. Elke villa is voorzien van zonnepanelen op het dak en een ventilatiesysteem D zorgt voor een optimaal binnenklimaat. Om aan de hoge isolatiewaarden te kunnen voldoen, is de luchtdichtheid primordiaal.  “De luchtdichting van de ramen gebeurt met Soudal-producten: het flexibel schuim Flexifoam en het vloeibaar membraan Soudatight”, vertelt Robin Verlaeckt van aannemer AirroSolutions. “De producten van Soudal garanderen de beste isolatie- en luchtdichtheidswaarden. We hebben 5 tot 15 punten op het E-peil kunnen inwinnen. Dat resulteert achteraf in een goedkopere energiefactuur.” “Ook de vlotte verwerkbaarheid van de producten is een pluspunt”, vult Stijn Colpaert aan. De parkvilla’s worden in serie gebouwd en zijn al deels afgewerkt. Het Eikenpark zal tegen de zomer van dit jaar voltooid zijn.

 

Locatie Eke
Architecten B2Ai
Studiebureau B2Ai
Opdrachtgever Fenixco
Hoofdaannemer Vuylsteke Bouw
Luchtdichting Soudal Flexifoam en Soudatight

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN