27-02-2019 Tim Janssens

HQ De Persgroep: landmark met vele gezichten

Het 46 meter hoge hoofdkwartier van De Persgroep Publishing zal gezien zijn atypische uiterlijk en sculpturale karakter sterk in het oog springen. (Beeld: BINST ARCHITECTS)

Op een steenworp van het statige stationscomplex van Antwerpen-Centraal wordt momenteel volop gewerkt aan de realisatie van een imposant nieuwbouwvolume. Het markante hoofdkwartier van De Persgroep Publishing rust op een transparante sokkel en telt maar liefst vier daktuinen. Hoewel hij pas komende zomer opgeleverd wordt, staat nu al vast dat deze eyecatcher van formaat de stationsomgeving een nieuwe impuls zal geven.

Het nieuwe hoofdkwartier van De Persgroep Publishing, de multimediale onderneming die tot nader order gevestigd is in Kobbegem, bevindt zich aan het Antwerpse Kievitplein, een deel van de stationsbuurt die tot voor kort weleens over het hoofd gezien werd. Het spraakmakende project zal de wijk binnen de kortste keren omtoveren tot een bruisende hotspot door plaats te bieden een aantrekkelijke mix van kantoren, een brasserie-restaurant, coffee corners, multimediazaken en publiek toegankelijke daktuinen. Het gebouw dient zich aan als een open, creatieve en flexibele werkomgeving waar duizend mensen tegelijkertijd aan de slag kunnen, waaronder vierhonderd journalisten van Het Laatste Nieuws, HLN.be, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en VTM Nieuws.

 

Internationale uitstraling

Het 46 meter hoge complex zal gezien zijn atypische uiterlijk en sculpturale karakter sterk in het oog springen. Het ontwerp is van de hand van BINST ARCHITECTS (het voormalige Crepain Binst Architecture), het Antwerpse bureau dat in het verleden al ruimschoots zijn strepen verdiende met allerhande prestigieuze, iconische realisaties. Het nieuwe landmark symboliseert de 24/7-economie van De Persgroep, waar dynamiek en toekomstgerichtheid de ordewoorden zijn. Dit vertaalt zich in levendige, alzijdige gevels met vloeiende horizontale lijnen. De transparante sokkel speelt met zijn vorm in op de historische spoorwegbedding. De toegepaste kwaliteitsmaterialen dragen bij tot de internationale uitstraling van het complex en zijn eigenaar. De royale daktuinen zullen een positieve impact hebben op het leef- en werkklimaat van de medewerkers en bezoekers. Een prachtige belvedère, die een subliem 360 gradenzicht op de stationsomgeving en de rest de binnenstad garandeert, zal letterlijk en figuurlijk als kroon op het werk fungeren.

 

Verschillende soorten afdichtingen

Een van de vele aspecten die zullen bijdragen aan het bijzondere karakter van het gebouw, is de aanwezigheid van intensieve en extensieve daktuinen. “Deze rusten op een Derbigum SP WW, ons wortelwerende waterdichtingsmembraan met een dikte van 4 mm”, vertelt Alex Proost, Sales and Technical Manager bij Derbigum, dat nog heel wat andere types afdichtingen leverde. “Op alle dakoppervlakken van het gebouw is een Derbicoat NT-dampscherm geplaatst, waar tot 30 % recyclagemateriaal in verwerkt is. En boven op de aluminium gecacheerde PIR-isolatie is Derbigum HP SKT aangebracht, een zelfklevende onderlaag met thermostroken.”

 

Functioneel én esthetisch

Helemaal bovenaan – op de zichtzijde van het hoofdkantoor – komt er een wit Derbicolor-membraan te liggen, een puur esthetische keuze. “En boven op de ondergrondse ruimtes (die verder doorlopen naast het gebouw) is een Derbigum GC-membraan van 4 mm dik geplaatst, een versterkt model dat ontworpen is voor burgerlijk bouwkundige toepassingen en dat naderhand zal worden toegedekt door de omgevingsaanleg”, vervolledigt Alex Proost. “Het Persgroep-project is een zeer bijzondere realisatie voor ons omdat quasi al onze productgroepen er aan bod komen. Een architecturaal vooruitstrevend project als dit gaat altijd gepaard met strikte eisen en technische uitdagingen, maar daar kunnen we met onze producten perfect aan beantwoorden. Dat ze bovendien een zeer lange levensduur van minstens veertig jaar garanderen, was voor de betrokken partijen een extra reden om ons in te schakelen. Met succes!”

 

Locatie Kievitplein, Antwerpen
Bouwheer De Persgroep Publishing
Architect BINST ARCHITECTS
Hoofdaannemer

BESIX Group

Leverancier dakdichting Derbigum
Plaatser dakdichting Roteam

 

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN