13-04-2018 Filip Van der Elst

Felrood kantoorgebouw is blikvanger in het straatbeeld

In het centrum van Roeselare staat een opvallende nieuwbouw: de nieuwe kantoren voor de Centrale Diensten van twee scholengroepen zweven boven een transparante sokkel. Dankzij de vele grote ramen en een grote patio vanbinnen zijn de kantoren verzekerd van lichtinval. Architecten Groep III stond in voor het ontwerp. De lichte en roodgloeiende Koramicpannen Façatile en Stormpan 44 geven het gebouw aan de buitenkant extra kleur en karakter.

Het nieuwe gebouw bundelt de administratieve diensten van de scholengroepen Sint-Michiel en Arkorum Roeselare, gebouwd in opdracht van Scholen van Morgen. Het complex van net geen 2.000m2 bevat onder meer landschapskantoren voor de verschillende diensten en kleine en  grotere vergaderlokalen. Op de bovenste verdieping is een polyvalente ruimte/refter voorzien, met een groot terras dat een mooi zicht over Roeselare biedt.

 

Uitsnijdingen en raampartijen

Wanneer je de Kattenstraat in Roeselare inwandelt, springt het imposante gebouw meteen in het oog. Vele uitsnijdingen en grote raampartijen zorgen voor een openheid die het complex architecturaal interessanter maken dan een doorsnee vierkant kantoorblok. Lien Vansteenkiste, architect
bij Architecten Groep III: “We hebben binnen het rechthoekige volume uitsnijdingen gemaakt om interessante hoeken en terrassen mogelijk te maken. De ramen zorgen voor evenwicht in de gevel. En ze bieden van binnenin natuurlijk ook een prachtig zicht op de groene omgeving.”

Dankzij de opgetilde constructie zweeft het gebouw als het ware over de omgeving. Dit laat ook toe om het park erbij te betrekken, want de groene zone is al vanop straat te zien. “Voor passanten is het een gebouw dat in de omgeving opgaat. Tegelijkertijd springt de constructie zelf in het oog, onder
meer vanwege de kleur van de gevel en de dakpannen. Dit project valt dus op, maar weliswaar zonder de aandacht van de omgeving weg te nemen.”

 

Passend in het straatbeeld

Aanvankelijk was het de bedoeling om de constructie nog enkele meters dieper op het terrein te bouwen, zegt Lien Vansteenkiste: “Er werd een groot terrein ter beschikking gesteld, van de straatgrens tot aan de bomenrij. De opdrachtgevers hadden in eerste instantie voorzien het gebouw dichter
bij het park te positioneren. Maar wij vonden visibiliteit en toegankelijkheid een belangrijk element. Door het verschuiven van het kantoor naar de straatzijde is het prominenter aanwezig in het straatbeeld en blijft er ruimte achter aan het perceel voor meer groen, in aansluiting met het bestaande
park.”

Toch is er ook niet pal aan de straatzijde gebouwd. “Door het gebouw toch iets meer weg te trekken van de straat creëren we al meer opening naar het park toe en krijgt het straatbeeld meer ruimte. Het straatbeeld wordt eigenlijk verbreed ter hoogte van het gebouw.”

 

Danzij de rode kleipannen is dit een fris gebouw, dat echt opvalt in de omgeving

 

Meerwaarde voor de omgeving

Architecten Groep III wilde met dit project absoluut een meerwaarde creëren voor de omgeving. “Wij starten nooit enkel op basis van een programma, maar betrekken ook steeds de omgeving. Daarom is er heel bewust gekozen voor deze positionering: zo kon de nieuwbouw op optimale wijze
worden ingebed in de omgeving, en konden we beantwoorden aan de ambitie om hier echt een blikvanger in het straatbeeld van te maken”, aldus Lien Vansteenkiste.

Les zal er niet worden gegeven, maar toch was het belangrijk dat de waarden van het Katholiek Onderwijs in het project zouden terug te vinden zijn. Zo is er op de bovenste verdieping een bezinningsruimte die voor iedereen toegankelijk is, en komt er in de centrale patio nog een kunstwerk dat de waarden van de scholengemeenschap weerspiegelt. 

 

Doorzichten en verbinding

Die patio speelt een cruciale rol. “Van buitenaf lijkt dit gebouw een rechthoekig blok, maar de patio zorgt voor doorzichten en een verbinding tussen de verschillende delen. Het bundelen van de krachten was een idee dat centraal stond in het project.”

Deze binnenruimte brengt ook licht in het hart van het gebouw, en in de kantoorruimtes errond: de wanden gericht naar de circulatieruimte rond de patio zijn allemaal voorzien van glas. Het licht stroomt zo langs twee kanten binnen. 

 

Lichte gevelmaterialen

Natuurlijk eist ook de opvallende, felrode gevelbekleding een groot deel van de aandacht op. Architecten Groep III koos bewust voor de kleipannen Koramic Façatile Natuurrood. Architecte Lien Vansteenkiste: “Het belangrijkste was dat we met lichte gevelmaterialen zouden werken. Je kan een zwevend gebouw immers niet combineren met zware materialen zoals baksteen. We hebben voor de gevelbekleding eerst gedacht aan hout, maar Façatile-pannen zijn makkelijker te onderhouden, en het is een heel duurzaam en betaalbaar product.”

 

Uniformiteit van de kleuren

Voor de inpandige gevels werd geopteerd voor de Koramic Stormpan 44 Natuurrood: hetzelfde type materiaal en in dezelfde kleur als Façatile. De combinatie van Façatile en Stormpan zorgde voor de uniformiteit van de kleuren en het behoud van de strakke hoekafwerkingen. “De materialen voor
gevelbekleding moesten complementair zijn: we wilden de uitsnijdingen in de constructie accentueren, zonder hierin te overdrijven. We slaagden in dit opzet door gebruik te maken van hetzelfde materiaal met een andere profilering.”

De keuze voor Natuurrood lag tijdens de ontwerpfase niet altijd vast. “We hebben getwijfeld tussen Natuurrood en Antraciet Mat, maar antraciet is een heel donkere kleur, en dat strookte niet met onze doelstelling voor een fris gebouw, dat echt opvalt in de omgeving.”

 

Locatie Roeselaere
Opdrachtgever DBFM Scholen van Morgen nv
Architect Architecten Groep III, Brugge
Stabilitiet en technieken Stabitec bvba
Akoestiek Bureau De Fonseca
Hoofdaannemer THV Juvalho
Gevelbekleding Koramic Façatile Natuurrood, Koramic Stormpan 44 Natuurrood

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN