Zuiderzicht is een van de acht woontorens die in de nieuwe wijk worden opgetrokken. Het masterplan voor het Nieuw Zuid is ontworpen door Studio Associato Secchi-Viganò. Het ontwerp van de Zuiderzichttoren is van de hand van KCAP Architects&Planners (NL) en evr-architecten (B). Als leverancier van het buitenschrijnwerk, realiseerde Reynaers Aluminium tal van oplossingen op maat voor dit project.
Het 16.000 m2 omvattende project bestaat uit een balkvormige onderbouw van vijf lagen - waarin een hotel wordt geïntegreerd - en een 26 verdiepingen tellende toren van 80 meter hoog met 132 woonunits. Beide volumes vormen één geheel. Daaronder bevinden zich ook twee ondergrondse parkeerlagen. “De toren heeft een iconische uitstraling en de woningen bieden een schitterend uitzicht op de Schelde, de wijk en de stad”, vertelt Jan Van Den Broeke van evr-architecten.
Wintertuinen achter ontdubbelde gevel
Gekoppeld aan de structuur van het gebouw wordt volledig rondom rond een exoskelet opgetrokken. Dit is als het ware een tweede gevel die bestaat uit witte gestraalde architectonische betonnen balken en kolommen. “Het ontdubbelde gevelprincipe, ‘bigger and cheaper’, vinden we in meerdere projecten terug in de wijk Antwerpen Nieuw Zuid. Het was ook een uitgangspunt in het masterplan”, legt Jan Van Den Broeke uit. “Bij Zuiderzicht is de eigenlijke bouwschil omgeven door een dubbelhoog raster uit wit architectonisch beton. Tussen beide gevels bevinden zich geïndividualiseerde terrassen en wintertuinen: onverwarmde, maar volledig beglaasde ruimtes, als verlengde van de achterliggende woonruimtes. Door de combinatie van wisselende plannen en wisselende oplossingen voor terrassen en ‘bigger and cheaper’ ruimtes, ontstaat een boeiend en gelaagd gevelbeeld."
“De belangrijkste uitdaging voor Zuiderzicht is de stapeling van een grote variëteit aan plannen en programma-onderdelen in een volume dat tegelijk rationeel en flexibel wil zijn, en toch een grote eigen architecturale uitstraling beoogt”, meent Jan Van Den Broeke. “De combinatie van hotel en woontoren, de realisatie van het vertrapte volume met dakterrassen, de dubbelhoge passage op het gelijkvloers, de dubbele gevel… Dit zijn zeker geen alledaagse oplossingen.”
Passiefbouw en CLT
Het gebouw is ontworpen volgens de passiefhuisstandaard, met superisolatie en ventilatie met warmteterugwinning (HR-WTW). Bijzonder is ook dat de warmte die nog nodig is, gegenereerd zal worden door het warmtenet voor de hele wijk. De betonstructuur wordt afgewerkt met een supergeïsoleerde
gevel en dito aluminium schrijnwerk, met driedubbele beglazing.
Jan Van Den Broeke: “Voor de vloeren van de terrassen en wintertuinen maken we gebruik van CLT of cross-laminated timber:zelfdragende en geprefabriceerde lichte houten vloerdelen. Deze zullen bepalend zijn voor de perceptie van de ‘zesde gevel’: de toren van onderuit gezien. De vijfde gevel (de dakterrassen) wordt dan weer afgewerkt met groendaken.”
Aluminium buitenschrijnwerk voldoet aan hoge isolatie-eis
Voor het raamwerk van de toren viel de keuze van de architecten op de oplossingen van Reynaers Aluminium. “Aluminium is voor deze werf het uitgelezen materiaal”, stelt Peter Koolen van Sanpa Industries, het bedrijf dat de aluconstructie voor zijn rekening neemt. “De toren moet aan zeer
hoge eisen betreffende wind- en waterdichtheid voor hoogbouw voldoen, dezelfde eisen die aan de kust aangehouden dienen te worden bij bouwen op de zeedijk. Aluminium is en blijft een heel veelzijdig materiaal dat zich uitermate leent voor deze toepassing wat betreft de op te vangen krachten, de stabiliteit en de isolatiewaarde van de profielen. Deze hele toren is uitgevoerd als passiefbouw en de gestelde isolatie-eis is enorm hoog.”
De toegepaste systemen van Reynaers zijn gebaseerd op de Masterline 8 HI + voor de ramen en CP 155-LS HI voor de schuiframen. Beide systemen zijn door Reynaers verder uitgewerkt als projectoplossing op maat voor een optimale inbouw en functionaliteit. Het schrijnwerk zit gemonteerd op een stelkozijn. Op deze manier komt het schrijnwerk in één vlak te liggen met het buitengevelvlak. De ramen zijn opgedeeld in verschillende types gaande van vaste, enkel- en dubbelopengaande elementen. Wanneer er zich geen terras bevindt voor de opengaande elementen, is een glasbalustrade voorzien van het type Reynaers RB glass. In dit systeem zit een gelaagde glaspartij geklemd op de verticale zijde. De dubbele of stolpramen zijn atypisch gezien de hoogte van het torengebouw. Reynaers Aluminium voerde bijkomend onderzoek en tests uit om de functionaliteit en dichtheid te garanderen.
De superisolerende schuiframen zijn van het type monorail met een ‘Hefschuif’-vleugel. De schuivende vleugel zit aan de buitenzijde. Dit is noodzakelijk omdat naastliggende panelen aansluiten op de extra isolerende binnenmuur. Een specifiek kader om de waterdichtheid te garanderen ontwikkelde Reynaers eveneens als projectoplossing. Dit verhoogde aanslagprofiel sluit zo perfect aan op het stelkozijn.
Anodisatie in licht brons
Voor de architecten lag ook het kleurenpallet aan de basis van hun keuze voor Reynaers Aluminium. Ze opteerden voor een anodisatie in licht brons C31, een kleur die volgens Jan Van Den Broeke perfect aansluit bij het wit architectonisch beton van de gevelelementen.
Locatie | Antwerpen |
Bouwheer | Triple Living nv |
Architect | KCAP Architects&Planners en evr-architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek |
Hoofdaannemer | Interbuild |
Aluminium Constructeur | Sanpa Industries |
Einde van de werken | maart 2019 |