12-04-2017 Michel Van den Bosch

Dienst voor het Bloed: eerste BREEAM Outstanding-gebouw

De nieuwbouw van het Rode Kruis in Mechelen zorgt voor de centralisering van de Dienst voor het Bloed, die tot voor kort verdeeld was over een aantal ziekenhuizen. Het is het eerste gebouw in België dat zowel voor Design als Post Construction het BREEAM Outstanding-certificaat verkreeg. Het schrijnwerk droeg bij tot dit unieke resultaat.

De Dienst voor het Bloed van Rode Kruis Vlaanderen staat in voor de inzameling, controle, verwerking en distributie van bloed, plasma en bloedplaatjes. Sinds 2015 is deze dienst gecentraliseerd in het Sango-complex op de Raghenosite in Mechelen, naast de bestaande gebouwen waarin Rode Kruis Vlaanderen al actief was. POLO Architects stond in voor het ontwerp.

 

Duurzaamheid en huiselijkheid

De activiteiten zijn verdeeld over verschillende bouwlagen. Overspanningen van ruim twintig meter en verdiepingshoogtes van zo’n vier meter geven het geheel een zeer open uitstraling. Ondanks deze transparantie worden de vrijwilligers die bloed komen geven toch in een zeer huiselijke sfeer ontvangen. Dat was een van de prioriteiten van bouwheer Sustainable Development Mechelen, dat voor dit project nauw samenwerkte met Bopro.

“Rode Kruis Vlaanderen stelde energiezuinigheid en het gebruik van duurzame materialen voorop”, zegt Sofie Lambert van POLO Architects. “Zo waren de eisen op het vlak van EPB en BREEAM zeer ambitieus: een ISO 14001-certificering, een U-waarde van 0,6 en een maximale luchtwissel van 1 per uur.” Met resultaat, want het werd het eerste BREEAM Outstanding-gebouw in België. De BREEAM-score wordt uitgedrukt in sterren en bestaat uit deelscores met een eigen wegingscoëfficiënt: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie, vervuiling. Een gebouw krijgt het label Outstanding, oftewel vijf sterren, als het voor al deze categorieën een gemiddelde van minstens 85% behaalt.

 

Ramen dragen bij tot klimaatbeheersing

Bij het behalen van deze uitstekende score speelde het buitenschrijnwerk uiteraard een belangrijke rol. Hiervoor ging men ten rade bij Reynaers Aluminium. De ramen en deuren, van het type Concept System 104, zijn specifiek ontwikkeld in functie van een hoger comfort en een lager energieverbruik. Het systeem is geschikt voor passiefhuizen. De hoge warmteweerstand, de drievoudige beglazing, de duurzaamheid van het materiaal en de gesloten recycleketen maken het mogelijk om te voldoen aan de doelen voor klimaatbeheersing die door de overheden worden opgelegd.

 

Sheddaken

Het dak van het gelijkvloerse deel naast de toren is opgevat als een sheddak. Dat is door zijn vorm een knipoog naar de archetypische vorm van een klassieke fabriek. Het sheddak is bekleed met het aluminium gevelsysteem Reynaers CW50. Enerzijds uit esthetische overwegingen, omdat het veel mogelijkheden biedt op het vlak van binnen- en buitenafwerking. Een ander belangrijk argument is dat de waterhuishouding in het systeem ervoor zorgt dat zowel verticale als hellende constructies volledig wind- en waterdicht zijn.

 

Gordijngevel toren

De toren is uitgerust met een Curtain Wall 60-gordijngevel (CW60) van Reynaers Aluminium. Met dit systeem beoogde men een combinatie van esthetisch design, een optimale stabiliteit en een hoge thermische isolatie. De geïsoleerde profielen van het skelet behalen Uf-waarden tussen 0.56 en 1.1 W/m²K.

Ook de inkomzone en de patio’s van de toren zijn uitgevoerd met het CW60-vliesgevelsysteem. Dit systeem, met een aanzichtbreedte van 60 mm, is zeer geschikt voor het maken van grote overspanningen. In dit project lopen die op tot wel twintig meter. Daarnaast voldoet het systeem aan alle eisen met betrekking tot waterdichtheid, luchtdoorlatendheid en thermische isolatie. 

De patio’s kunnen geopend worden met behulp van aluminium schuiframen. Ook daarbij waren de strenge eisen rond thermische isolatie een uitdaging. Het Concept Patio 155-systeem maakt het mogelijk om grote transparante en stabiele schuiframen met een vleugelgewicht tot 250 kg te maken. De toegepaste isolatoren zijn glasvezelversterkte polyamidestrippen met een hoge isolatiewaarde. De profielen zijn gelakt in bicolor omdat de binnen- en de buitenzijde een verschillende kleur moesten hebben. Daarnaast zijn ook veiligheid en bedieningsgemak pluspunten die zeker meespeelden bij de keuze voor dit systeem.

Localisatie Mechelen
Bouwheer Sustainable Development Mechelen en coll. avec Bopro
Architect POLO Architects
Studiebureau VK Architects & Engineers
Hoofdaannemer ATRO Bouw
Buitenschrijnwerk Reynaers Aluminium
Raam- en gevelsystemen CS104, CS86-HI, CW50-HI, CW60-HI, CP155-LS-HI

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN