12-04-2017 Michel Van den Bosch

Wijnproeven in stijl: serre wordt degustatieruimte

De tijd dat een tuinkas uitsluitend bedoeld was voor het kweken van groenten ligt al een tijdje achter ons. Dat bewijst de serre van deze Brugse wijnhandelaar. Het gebouw uit smeedwerk en glas doet ook dienst als ontvangstruimte voor wijndegustaties.

De omschrijving lijkt misschien eerder aan de vage kant, maar de bouwheer wist echter duidelijk wat hij wilde: een serre die niet op een serre lijkt. Daarnaast was het belangrijk dat het gebouw opging in de omgeving zonder ze te domineren. Het resultaat is een bijzondere plek die rust uitstraalt, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. De groenten en de kruiden die er groeien, vullen de belevenis van het wijnproeven aan.

 

Een universum op zich

Een serre werd vroeger enkel gebruikt voor het kweken van groenten en kruiden. Toch was het toen al een universum op zich. Een oase van rust binnen de tuin. Die sfeer had de bouwheer voor ogen voor een ruimte die het toneel zou worden van wijndegustaties voor beperkte groepen.

Om de juiste sfeer te kunnen creëren, moest de ontwerper annex aannemer heel duidelijk weten wat de bouwheer wilde. “We hielden daarom heel intensief en frequent contact met de opdrachtgever”, zegt Dries Heylen van De Nieuwe Smid. “We wilden een duidelijk beeld krijgen van wat de bedoeling was. Zo konden we een ontwerp voorstellen dat volledig aansluit op de wensen van de klant.”

 

Zomer en winter

Naast ideeën omtrent sfeer en uitstraling had de bouwheer ook enkele wensen die eerder praktisch van aard zijn. Zo vindt het hij het belangrijk dat de serre zowel in de winter als in de zomer te gebruiken is. Ze heeft daarom twintig ramen, verdeeld over het glazen dak en de wanden, die op warme dagen voor verfrissing zorgen. De winterse koude wordt dan weer bestreden met een open haardvuur.

 

Voegkit vervangt klassieke stopverf

De Nieuwe Smid werkte tot voor kort met stopverf om de beglazing van serres af te kitten. Met een gewone standaardvoegkit zou het handwerk van het gesmede metaal namelijk niet tot zijn recht komen. Daartegenover staat dat een moderne kit wel gebruiksvriendelijker is en betere mechanische eigenschappen heeft. Vandaar dat De Nieuwe Smid in dit project voor Soudal Silirub Tradition opteerde. Deze voeg- en beglazingskit combineert het uitzicht van klassieke stopverf met de mechanische eigenschappen van een moderne voegkit.

 

Moderne eigenschappen, vertrouwd uitzicht

De Silirub Tradition is makkelijk verwerkbaar en droog afmesbaar. Hij heeft een korrelige structuur, is blijvend elastisch en weerbestendig. Hij hecht zeer goed op glas en is overschilderbaar. Zowel de bouwheer, De Nieuwe Smid als Soudal hechten veel belang aan duurzaamheid. “We zijn voortrekkers op het vlak van duurzaamheid”, klinkt het bij De Nieuwe Smid. “We trachten altijd duurzame producten te ontwikkelen. Ook onze investering in een eigen lakkerij is een voorbeeld van ons constante streven naar duurzaamheid. Daarom is het feit dat deze Soudal-kit geen solventen of isocyanaten bevat een belangrijk pluspunt. Ook de goede technische support die Soudal ons biedt, maakt dat we graag met hun producten werken.”

 

Locatie Brugge
Architect De Nieuwe Smid
Hoofdaannemer De Nieuwe Smid
Voeg- en beglazingskit Soudal Silirub Tradition

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN