16-10-2017 Liesbeth Verhulst

Het isolatietekort: hoe groot zijn de gevolgen?

De bouwsector kreunt onder een nijpend tekort aan PURen PIR-isolatiemateriaal. De prijzen swingen de pan uit en de leveringstermijnen lopen op. De gevolgen blijven niet uit. Werven liggen stil of lopen vertraging op, waardoor aannemers hun omzet zien dalen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is er pas tegen het einde van het jaar verbetering in zicht.

De boosdoener is het tekort aan MDI, de belangrijkste grondstof van polyurethaan. Naast de stijgende vraag die het aanbod al onder druk zette, deden zich incidenten voor bij enkele MDI-producenten waaronder een explosie bij BASF in Duitsland. “Hierdoor konden fabrikanten minder PUR/PIR produceren”, legt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB, uit.
De gevolgen voor aannemers bleven niet uit. “Wij konden na het bouwverlof terug aan de slag, maar alleen omdat de werven die in het voorjaar waren uitgesteld door het isolatietekort, dan pas konden worden opgestart”, vertelt Rudy Evens, CEO van Tectum Group.

 

Gelet op de oorzaak van het recente tekort aan PUR en PIR, is er geen structureel probleem aan aanbodszijde.

 

Hoog oplopende prijzen

Naast langere leveringstermijnen, die kunnen oplopen tot twaalf weken, krijgt de sector ook met prijsstijgingen te kampen. “Sinds november 2016 zijn er prijsstijgingen die oplopen tot 60 procent”, zegt Dillen. “In september 2017 was er opnieuw een prijsstijging van 8 procent. Aannemers die vandaag offertes opvragen voor aanbestedingen in 2018, krijgen geen vaste eenheidsprijs van de leveranciers. Hoe kunnen ze dan correcte offertes opmaken?”
De prijsstijgingen kunnen bovendien niet worden doorgerekend aan de klant bij lopende projecten waarvoor de contracten al zijn opgemaakt. “Hierdoor hebben we in de maanden april tot juni een omzetverlies geleden van 20 tot 25 procent”, zegt Evens. “Dat begon zich pas na het bouwverlof te compenseren omdat we bij nieuwe contracten de hogere prijzen wel kunnen doorrekenen.”
Ook bij DSB nv blijven de gevolgen niet uit. “De planning moet bijna dagelijks bijgestuurd worden om een oplossing te vinden voor al onze arbeiders”, vertelt directeur Willy Coenen. “We hebben nog voor niemand de technische werkloosheid moeten aanvragen, maar alles hangt af van de leveringen. Als dakdekker is de periode van april tot september de beste periode van het jaar. Dat dit tekort zich voordoet uitgerekend in deze periode, is nefast voor onze sector.” De Vlaamse regering zou tegen de verschijning van dit magazine een omzendbrief versturen waarin ze Vlaamse besturen oproept om geen boetes uit te delen omdat bouwwerken te laat klaar zijn. Voor aannemers is er meer nodig. “De overheid zou dit beter uitroepen tot een geval van overmacht zodat iedereen, zowel publiek als privaat, de situatie moet aanvaarden. Dan kan er geen sprake meer zijn van boetes”, stelt Coenen.

 

Zijn er alternatieven?

Bieden alternatieve isolatiematerialen dan geen soelaas? “Daar proberen we rekening mee te houden bij nieuwe projecten maar dit is geen evidentie”, zegt Bart d’Hont, algemeen directeur van Willemen General Contractor. “Die varianten vereisen meestal een grotere dikte om aan de huidige EPBnormen te voldoen. Dat heeft ook bouwkundige consequenties waardoor ze in sommige gevallen zelfs geen optie zijn of duurder zijn. Als PUR of PIR als type isolatie in het lastenboek staan, kunnen we daar niet onderuit.”
Ook bij fabrikanten Derbigum en Isover, partners van BBM, laat het isolatietekort zich voelen. “Er zijn heel wat werven waar de waterdichting van het platte dak uitgesteld werd omdat de beschikbaarheid van de isolatie niet kon worden gegarandeerd”, zegt Philippe Lathouwers, sales director bij Derbigum.
Isover ondervindt een verhoogde vraag naar alternatieven, in zijn geval glaswolisolatie. “Er zijn zeker volwaardige alternatieven voor PUR en PIR”, klinkt het. “ISOVER heeft een topproduct in zijn spouwmuurgamma met een zeer goede lambdawaarde dat kan gebruikt worden in bestaande constructies, zonder verbreding van de fundering en aan een competitieve prijs.”


Geen structureel probleem

2050 indachtig zal de vraag naar isolatiemateriaal alleen maar stijgen. Toch verwacht de VCB geen tekorten op lange termijn. “Gelet op de oorzaak van het recente tekort aan PUR en PIR, is er geen structureel probleem aan aanbodszijde”, zegt Dillen. “Om aan die stijgende vraag te voldoen zijn twee grote nieuwe MDI-fabrieken gepland van BASF in Duitsland en Dow Chemicals in Saudi-Arabië.” Op korte termijn verwacht de VCB problemen tot het einde van het jaar. “We weten niet wanneer de leveringen terug op peil zullen zijn, maar tegen dan zullen de bedrijven zich hierop organiseren en het tekort incalculeren bij de opstart van nieuwe projecten”, aldus Dillen.


  Meer artikels: Aannemersperikelen
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN