13-04-2017 Jeroen Schreurs

Buitenlandse werknemers: een probleem?

Na jaren van gestage daling is de werkgelegenheid in de Belgische bouwsector in 2016 gestabiliseerd. Tegelijkertijd blijft, net zoals de voorbije jaren, het aandeel buitenlandse werknemers in de sector wel stijgen, van 41.500 in 2015 naar 49.500 in 2016. Maar is die stijging wel een probleem? BBM vroeg het aan een aantal managers en zaakvoerders uit de sector.

Ook al zit het snor met het werkvolume bij de Belgische bouwbedrijven, toch blijft de werkgelegenheid een heikel punt en is de sector het slachtoffer van hevige buitenlandse concurrentie. De bouwbedrijven in ons land voelen intuïtief die tendens aan, al is niet iedereen het eens met de negatieve impact die sommigen aan die evolutie toekennen.

 

Te weinig Belgen

Zo is er een onderscheid tussen bedrijven die buitenlandse krachten in dienst nemen en bedrijven die een beroep doen op buitenlandse onderaannemers. Bij die eerste groep is het vaak uit noodzaak. “De laatste twee jaar komen er terug meer Belgische arbeiders op de markt”, zegt Nancy Van der Putten van ATD Covan. “Maar een tiental jaar geleden begon ik buitenlandse werknemers aan te nemen, vooral Polen en Bulgaren, omdat er gewoon niet genoeg vakmannen van eigen bodem waren die kwaliteit leverden. Die ervaringen waren positief.” Daar is ook Gino D’herde van dakwerkbedrijf Pagidak het mee eens. “Het aantal buitenlanders in onze sector blijft groeien, ook omdat er te weinig Belgen aan de slag willen in ‘den bouw’. Per branche en per regio vist iedereen in dezelfde kleine vijver.”

 

“Het stoort me dat veel mensen denken dat bedrijven meer winst maken door met goedkope buitenlanders te werken” (Christian Goedertier, CFE)

 

Kris De Brabander, zaakvoerder van pleisterwerkbedrijf In’t Wit, heeft daar nog een sterkere mening over. “Mochten buitenlandse krachten geen pleisterwerken meer uitvoeren, dan valt het werk zo goed als stil. Ik – en andere zaakvoerders waar ik mee spreek bevestigen die tendens – vind geen Belgische werknemers meer die gemotiveerd zijn om stukadoor te worden. Ik heb dan ook slechte ervaringen met het werk dat ze leveren. Vind je dan toch gedreven mensen, dan beginnen ze een eigen zaak van zodra ze het vak goed onder de knie hebben.”

 

Taal

Vormt de taalbarrière een probleem? De Brabander vindt van niet. “Integendeel, ik heb liefst dat klanten hun vragen en opmerkingen richten aan de werfleider of aan mij. Dat gebeurt dan ook bij buitenlandse krachten. Als klanten met Belgische arbeiders communiceren en er loopt iets mis, weet ik vaak van niets. Zo kunnen wij ook niet opvolgen of de werken uitgevoerd zijn zoals besproken.” Marc Pinckers van Demonceau Toitures slaat een andere toon aan. Hij ziet dat buitenlandse werknemers vaak plannen en documenten helemaal niet begrijpen en de kwaliteit van het werk eronder lijdt. “Maar dan is het ook de taak van de werkgever om die mensen met de nodige zorg te omkaderen,” stelt Gino D’herde van Pagidak.

 

“Het aantal buitenlanders in onze sector blijft groeien, ook omdat er te weinig Belgen aan de slag willen in ‘den bouw’ ” (Gino D’herde, Pagidak)

 

Ondertussen zetten beroepsorganisaties zoals de Confederatie Bouw en de Bouwunie druk op de regering om zaken te veranderen. Zo is de strijd tegen sociale dumping en fraude opgevoerd, maar zeker nog niet gewonnen. “In dat geval dient de overheid zeer repressief op te treden,” zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van de Bouwunie. “Er zijn ook situaties waarbij buitenlandse onderaannemers met alles in regel zijn, maar op een deloyale wijze concurreren met de Belgische bouwbedrijven omdat hun sociale lasten in hun land van herkomst veel lager liggen dan de sociale lasten in België. Daarom vraagt Bouwunie dat de huidige regering dringend een loonlastenverlaging van 6 euro per uur doorvoert.”

Bedrijfsleiders denken zelf trouwens ook mee aan oplossingen. Zoals Nancy Van der Putten van ATD Covan: “Een goede maatregel zou zijn: voor overheidsaanbestedingen moet 80 procent van de tewerkgestelden de Belgische nationaliteit hebben. Of bedrijven die louter werven aannemen maar alles behalve de coördinatie uitbesteden aan onderaanneming moeten geweerd worden. Dat komt de eerlijke concurrentie ten goede.”

 

Bouwheren snijden in de prijs

Een blijvend probleem is ook de lage prijzen die bouwbedrijven krijgen voor het werk dat ze doen. Dat verplicht hen immers om de stap naar goedkopere buitenlandse arbeidskrachten te zetten. “Het stoort me dat veel mensen denken dat bedrijven meer winst maken door met goedkope buitenlanders te werken,” zegt Christian Goedertier, directeur der werken bij CFE. “Het is omdat bouwheren steeds meer snijden in de prijs die ze voor een gebouw willen betalen, dat we onze toevlucht wel móeten zoeken in het buitenland.”


  Meer artikels: Aannemersperikelen
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN