16-12-2020 Liesbeth Verhulst

Systeemoplossing voor luchtdichte installatie van buitenschrijnwerk driemaal bekroond

Hoge energieprestaties van gebouwen staan of vallen met een thermisch en luchtdicht ononderbroken gebouwschil. Met de producten van Soudal kan je rekenen op bewezen kwaliteit. Het Turnhoutse bedrijf behaalde zopas vijf Passive House-certificaten voor zijn prekadersysteem SoudaFrame SWI en vloeibaar membraan Soudatight.

SoudaFrame SWI is een modulair systeem voor venstermontage uit glasvezelversterkte kunststof (GVK) dat in het isolatievlak wordt gemonteerd met verbeterde psi-waarden of minder warmteverliezen tot gevolg. Dat ook de thermische prestaties van SoudaFrame SWI navenant zijn, bewijzen de Passive House-certificaten die het systeem eerder dit jaar behaald heeft. “SoudaFrame is het enige prekader op de markt met een certificaat voor drie klimaatzones, met name een koud, koud gematigd en warm gematigd klimaat”, benadrukt Steven Van Orshaegen, productmanager bij Soudal. “Dit toont aan dat wij op het hoogste niveau mee kunnen met onze oplossingen. En als we meer kunnen, kunnen we ook minder. De certificaten voor passiefwoningen bewijzen dat SoudaFrame SWI ook garant staat voor hoge energieprestaties in lage energiewoningen.”

 

Prekader

SoudaFrame SWI heeft ten opzichte van andere systemen een uiterst slank profiel van max. 1 cm. Dat is te danken aan het ijzersterke composietmateriaal, waardoor nagenoeg niets van het isolatieoppervlak verloren gaat. Een bijkomend voordeel is dat SoudaFrame SWI in het atelier of op de werf geassembleerd kan worden en als een geheel gemonteerd wordt. Dat maakt de bevestiging en afdichting een stuk sneller en eenvoudiger. Speciaal ontwikkelde clips zorgen voor uniforme voegafmetingen tussen frame en raamkader. SoudaFrame SWI is beschikbaar in lengtes van 2,2 meter en 6 meter, met vier mogelijke profieldieptes: 90,130 ,160 en 200 mm.

 

De certificaten bewijzen het nog maar eens: qua garantie op luchtdichtheid is er geen beter systeem op de markt.

 

Vloeibare luchtdichting

Ook op het gebied van luchtdichting scoren de producten van Soudal. Het bedrijf behaalde twee Passive Housecertificaten voor het vloeibaar membraan Soudatight, en dat in de hoogste klasse. Zowel Soudatight SP als LQ voldoen namelijk aan de vereisten voor een phA-label, wat staat voor een lekdebiet kleiner dan 0,1 m3/h/m2 bij 50 Pa. Om dit certificaat te behalen, is Soudatight fysiek getest door het Passive House Institute in Darmstadt, Duitsland.

 

Eén systeemoplossing

Soudal staat nu sterk met één systeemoplossing voor een thermisch optimale en luchtdichte installatie en afdichting van buitenschrijnwerk in een ononderbroken gebouwschil: SoudaFrame SWI in combinatie met de Soudal-folies, -schuimen, -zwelbanden of -vloeibare membranen. “De certificaten bewijzen het nog maar eens: qua garantie op luchtdichtheid is er geen beter systeem op de markt”, aldus Steven Van Orshaegen.

 

BIM-bibliotheek

Om dat nog beter in de verf te zetten, heeft Soudal een eigen BIM-bibliotheek gelanceerd: bim.soudal.com. “Afdichting was tot nu toe een onbekende in BIM. Doorgaans wordt eerst de muur gezet en dan pas gemeten en het raam besteld. Aangezien ons prekader meteen op maat gemaakt is, kan het raam al van bij het begin van het bouwproces in BIM geïntegreerd worden, net als het afdichtingsmateriaal. Dankzij de uniforme voeg rond het kader weten de ontwerper en aannemer precies welke hoeveelheid schuim, folie, zwelbanden of vloeibare membranen ze nodig zullen hebben”, aldus Steven Van Orshaegen.
De Soudal-suite is ontwikkeld met ThorbiQ, een platform dat op termijn zal evolueren naar een universele BIM-databank met BIM-modellen van allerhande fabrikanten met als groot voordeel een live link naar de databank van de fabrikant met alle up-to- date informatie over de bouwmaterialen.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Soudal NV

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN