07-12-2020 Kevin Moens

Marge architecten: eigenzinnige veelzijdigheid

Het jonge Gentse bureau Marge architecten gaat prat op een eigen methodiek waarbij verregaande dienstverlening en ontzorging centraal staan. En dat over alle schalen heen, van architectuur en design tot masterplan en kunstinterventies. “We noemen onszelf liever een ontwerpkantoor dan een architectuurbureau”, klinkt het.

“Marge is een jong ontwerpkantoor dat optreedt in het veld van architectuur, design, masterplan en interventie. Er is geen vernauwing qua opdrachtgever of opdracht, schaal of budget. Iedereen is welkom. Complexe ontwerpopdrachten zijn ons ding. We kiezen geen niche of bepaalde sector, dat houdt ons wakker en alert.” Zo staat te lezen op de website van het in Gent gevestigde kantoor, dat opgericht werd door Thomas Roelandts en Steven Schreurs. Beide heren leerden elkaar kennen tijdens hun architectuuropleiding. Roelandts: “Als studenten merkten we al snel dat we geen solitaire architecten zijn. We hebben nood aan een klankbord waarbij we ideeën kunnen aftoetsen. We ervoeren toen een dynamiek die aan de basis lag van Marge architecten.” Schreurs beaamt. “We hebben alle twee zes jaar ervaring opgedaan in verschillende bureaus, maar tegelijkertijd voerden we projecten uit onder de naam van Marge. Na die zes jaar gingen we beiden fulltime aan de slag als Marge architecten."

 

Bedenking in de kantlijn
In 2011 was het eerste project van Marge architecten een feit, maar beide zaakvoerders zijn sinds 4,5 jaar fulltime bezig met het ontwerpkantoor. Het bureau telt 9 medewerkers en bestaat uit een kleine cel die zich bezighoudt met kleinschalige projecten en een grote cel die de omvangrijkere projecten voor zijn rekening neemt. Het bureau kende een stevige groei op een korte periode. “We zijn als creatieve dromers in het beroep gestapt”, stelt Schreurs. “Gaandeweg merk je echter dat het zakelijk aspect van een ontwerpbureau een noodzakelijkheid is die je voldoende tijd en ruimte moet geven. Als je dit beroep op een goede wijze wil uitoefenen, moet je factoren zoals voor- en nacalculatie serieus nemen.”

 

We trachten telkens een project aan te vatten zonder voorbedachten rade, zonder stijlvisie. Een ontwerp hangt bij ons af van de dialoog met de bouwheer en de randvoorwaarden.

 

Marge wil optreden tussen verschillende dingen, zonder exclusief tot één van die dingen te behoren. “De naam Marge verwijst naar de bedenking in de kantlijn”, legt Schreurs uit. “We streven naar een overschrijding van verschillende disciplines en denken steeds buiten het klassiek architectuurhokje.” “We noemen onszelf ook liever een ontwerpbureau dan een architectuurbureau”, verduidelijkt Roelandts. “Ons eerste project was een kunstinterventie, daarna hebben we designobjecten ontworpen en in derde orde gingen we aan de slag met architectuur. Daardoor hebben we ontdekt dat onze specialisatie onze werkmethodiek is, en niet één of andere niche binnen de architectuurwereld.”

 

Stijl niet langer relevant

Marge architecten houdt er een consistente werking op na. Via een analytisch en iteratief proces beantwoordt het ontwerpbureau een ontwerpvraag steeds uniek, individueel en relevant. Schreurs legt uit: “We werken niet lineair, maar gaan heel breed via een iteratief proces. Vervolgens komen we trapsgewijs tot een oplossing die gedragen wordt door alle randvoorwaarden en de betrokken partijen. In dat proces word je gevoed door empathie omdat je veel overleg moet plegen. Daardoor krijg je wel het gevoel dat een project onderbouwd is, want je hebt veel zijpistes onderzocht. Met die methodologie voeden we het creatieve proces. Daarnaast heb je wel goed onderbouwde dossiers nodig om stevig in je schoenen te staan in het complexe architectuurlandschap. Daarom schrijven we zelfs voor kleine renovaties een compact lastenboek, werken we een gedetailleerde meetstaat uit en calculeren we onvoorziene werken.”


Stijl lijkt volgens Marge architecten niet langer relevant.

Roelandts: “We trachten telkens een project aan te vatten zonder voorbedachten rade, zonder stijlvisie. Een ontwerp hangt bij ons af van de dialoog met de bouwheer en de randvoorwaarden. De uiteindelijke stijl vloeit daaruit voort. Als je alle voorwaarden als gelijk beschouwt, kom je pas tot resultaten die empathisch zijn. Zo is een voorwaarde van een RUP betreffende de bouwhoogte heel dwingend. Maar misschien heeft de bouwheer een specifiek plekje in de woning waar hij graag in de zon zit, en wil hij dat behouden. Voor ons is dat een emotionele maar even dwingende factor als een opmerking van een studiebureau of een dienst Ruimtelijke Ordening.”

 

Durf breken met de consensus

Budget vormde bij het project ‘Decollage’, de renovatie van een historisch rijhuis, zo’n dwingende factor. Schreurs: “Dankzij dit project hebben we de vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om cliënteel met een budgetvraag te begeleiden. Wat kan je met een beperkt budget doen opdat het toch waardige architectuur blijft? Het was voor ons een volledig nieuwe manier van praten met de bouwheer over ramingen en materiaalkeuzes. Dit project kruiste ons pad in de beginjaren van Marge en heeft onze werkwijze zeker mee vorm gegeven.”
Die typische Marge-werkwijze werd bij het project Zwaluw voor de eerste keer op grotere schaal toegepast. Roelandts: “Waar we voorheen voornamelijk kleinschaligere nieuwbouw- en renovatieprojecten uitvoerden, konden we met Zwaluw onze werkmethodiek op een grotere nieuwbouwschaal uittesten. Tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen.” Tot slot hebben beiden heren nog een tip voor jong ambitieus ontwerptalent. ”Wacht niet op hét signaal om je carrière te starten, maar ontwikkel een duidelijke visie en creëer zo zelf jouw kansen. En wees bovendien overtuigd van jezelf en durf breken met de consensus.”

 

Marge architecten
Sassevaartstraat 46/210
9000 Gent
www.margeprojecten.be


  Meer artikels: Architectenportret
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN