30-11-2020 Philippe Selke

BBM 94, vers van de pers

Door de coronacrisis vond u eerder dit jaar hoogst uitzonderlijk geen lente-editie van Belgian Building Magazine (BBM) in uw brievenbus. Hoewel de omstandigheden nog steeds niet evident zijn, verschijnt er binnen enkele dagen toch een nieuw nummer. Met, zoals gewoonlijk, vijf boeiende reportages over recent opgeleverde projecten, artikels over innovatieve producten, een architectenportret … We wensen u veel leesplezier en lichten alvast een tipje van de sluier via de publicatie van een reeks online artikels, die fungeren als ‘digitaal verlengstuk’ van het papieren magazine.

 

Catherine De Wolf nam met veel plezier het editoriaal voor haar rekening. Ze legt in haar voorwoord de link tussen digitalisering en circulair bouwen. Boeiende materie!

 

De sector spreekt

Belgian Building Magazine kon uiteraard niet om het coronavirus heen, want COVID-19 heeft wel degelijk een grote impact op het reilen en zeilen van bouwbedrijven. De rubriek ‘Aannemersperikelen’ is er dan ook volledig aan gewijd.  

‘De Hamvraag’ is dan weer als volgt geformuleerd: “Nemen de bouwsector in het algemeen en bedrijven in het bijzonder voldoende maatregelen in de strijd tegen de klimaatopwarming?” Wat zou uw antwoord zijn?

 

Vijf interessante projecten

Het project dat op de cover prijkt, is de nieuwe campus van Howest in Kortrijk, die op voorspraak van de bouwheer en de ontwerpers (ABDM architecten en RAU) bovenal bijzonder duurzaam en flexibel moest zijn. Duurzaamheid speelde eveneens een cruciale rol bij de realisatie van Mundo-a in Borgerhout, dat ontworpen is door B-architecten. BBM houdt ook halt in Brussel, waar ingezoomd wordt op de spectaculaire transformatie van het Rijksadministratief Centrum (Jaspers-Eyers Architects, Archi 2000 en SAQ architects), dat voortaan fungeert als nieuwe thuisbasis van de federale politie. De imposante vliesgevel spreekt alvast boekdelen. In Namen steelt het voormalig Belgisch paviljoen vanop de Wereldtentoonstelling van 2015 in Milaan de show. De constructie is na demontage opnieuw opgetrokken op de top van de befaamde Citadel, een unieke realisatie! Het laatste ‘project in de kijker’ bevindt zich in Branst, waar een eengezinswoning uit de band springt dankzij haar markante gevels, die bekleed zijn met kleurrijke vezelcementleien.

 

Innovatieve producten

Soudal presenteert zijn oplossingen voor de luchtdichte installatie van buitenschrijnwerk, waarvan enkele onlangs het Passive House-certificaat behaalden. VELUX geeft tekst en uitleg bij het streven naar levenslange CO2-neutraliteit in 2041, het jaar dat het bedrijf zijn honderdste verjaardag viert. Reynaers Aluminium richt de schijnwerpers op MasterPatio, een nieuwe generatie schuifdeuren met een strak design, hoogwaardige thermische isolatie en verbeterd productie- en installatiecomfort.

 


Architectenportret

Marge architecten is een jong Gents collectief dat liever een ‘ontwerpkantoor’ dan een ‘architectenbureau’ genoemd wordt. Oprichters Steven Schreurs en Thomas Roelandts leggen in BBM uit waarom. Hun eigenzinnige werkmethodiek werd begin dit jaar bekroond op de Belgian Building Awards, waar het bureau werd uitgeroepen tot Rookie of the Year.


BBM: ook online te raadplegen

Sinds de verschijning van nummer 86 beschikt BBM over een website die het gedrukte magazine aanvult met andere artikels, die ondergebracht zijn in dezelfde rubrieken. In deze nieuwsbrief kan u ze naar hartenlust ontdekken.

Wij wensen u alvast veel leesplezier!

 


  Meer artikels:
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN