30-11-2020

Hoe glaswol de enige betaalbare isolatievariant wordt

Wie dit najaar zijn of haar woning wil isoleren, zou wel eens vreemd kunnen opkijken. PUR- en PIR-isolatiematerialen werden in september plots zo’n tien procent duurder. Verdere prijsstijgingen worden bovendien niet uitgesloten. “Professionelen en consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in stabielere alternatieven”, stelt Eric Plaet, Sales Manager België voor ISOVER vast, marktleider in isolatie met minerale wol.

 

De plotse prijsstijging van de PIR- (polyisocyanuraat) en PUR- (polyurethaan) isolatiematerialen is vrij eenvoudig te verklaren. Van het basisproduct MDI zijn wereldwijd maar een handvol producenten. Dat resulteert in momenten van schaarste, en dus ook onstabiele prijzen.

“We merken steeds meer dat deze grote volatiliteit voor architecten, aannemers en bouwheren absoluut geen evidentie is. De prijzen dalen soms, zoals de laatste drie jaar, maar kunnen op elk moment weer stevig stijgen. Deze situatie is voor veel mensen een echte eyeopener. Het besef dat er waardige en stabiele varianten voorhanden zijn groeit”, aldus Eric Plaet.

 

Glaswol: duurzamer en sneller in plaatsing

Glaswol is niet afhankelijk van MDI, en dus veel minder onderhevig aan grote prijsschommelingen. Het isolatiemateriaal is opgebouwd uit vezels die lucht vasthouden en stilstaande lucht is een zeer goede isolator. Glaswol is daardoor duurzamer dan het voornamelijk chemisch en kunstmatige PIR/PUR en gaat de plaatsing in vergelijking met harde isolatie 42% sneller.

Uitstekende isolatiewaarden

Een mooi voorbeeld van de kwaliteit van glaswol is de ISOVER Multimax 30, gebruikt voor het thermisch isoleren van spouwmuren. De naam van het product verwijst naar de lambdawaarde van 0,030 W/m.K. ISOVER is de enige isolatiefabrikant van minerale wol die deze lage isolatiewaarde haalt. Dankzij haar flexibiliteit sluit glaswol in alle omstandigheden mooi aan, zowel onderling als met de draagmuur. Daardoor worden open naden en valse spouwen bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad vermeden. Om met glaswol een U-waarde te behalen die niet hoger is dan 0,24 W/m².K, volstaat 12 cm ISOVER Multimax 30 met een lambdawaarde van 0,030 W/m.K. Als kers op de taart is glaswol een brandveilig product met brandklasse A1 voor ISOVER Multimax 30.

“We hebben de laatste jaren heel sterk ingezet op productontwikkeling, en dat werpt zijn vruchten af", stelt Eric Plaet. "We spreken over zeer kwalitatieve en makkelijk te plaatsen producten, met sterke isolatiewaarden die niet afnemen met de tijd."

 

Slim aanpakken

"Gemiddeld 18% van de warmte gaat verloren via de gevel, logisch dus dat men dit als aannemer, architect of bouwheer slim wil aanpakken", stelt Eric Plaet. Wie meer wil weten over glaswol in de spouwmuur kan terecht op www.isover.be/muurdossier.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Isover

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN