30-11-2020

De sterkste waterwerende gipsplaat

De massieve gipsplaat die tot vijf keer sterker is dan cellenbeton, bestaat nu ook in een waterwerende uitvoering: Gyproc® Habito® Hydro. Ideaal voor ruimtes met een periodiek verhoogde relatieve vochtigheid, zoals de badkamer of wasplaats.

 

De bouwplaat combineert alle voordelen van de Habito® reeks, in een waterwerende uitvoering: je kan er rechtstreeks hangkasten of spiegels in vastschroeven, zonder boormachine of pluggen, tot 30 kg per schroef. De slanke constructie is bovendien plaatsbesparend, terwijl de gipsplaat toch een uitstekende geluidswerendheid en hoge stootbestendigheid garandeert.

De hoogwaardige gipskartonplaat is samengesteld uit een kern van onbrandbaar gips, omhuld met een speciaal, sterk karton en wordt geproduceerd volgens NBN EN 520:2009. De plaat wordt gekenmerkt door een toevoeging van waterafstotende additieven in de kern van de plaat voor een vertraagde wateropname. Er zijn glasvezels toegevoegd voor een verhoogde kernsamenhang bij hoge temperaturen (brandreactieklasse A2-s1, d0 (B)).

 

Verwerking

Gyproc Habito® Hydro verwerk je op dezelfde wijze als standaard gipskartonplaten. Ondanks hun speciale sterke gipskern kunnen de platen met het gebruikelijk gereedschap worden versneden. Het te verwijderen plaatdeel insnijden met een stanleymes en vervolgens plooien en breken, net zoals bij de standaard Gyproc® platen. Smalle stroken verwijder je best met een platenstripper. Voor het verwerken van grote volumes raadt Gyproc® het gebruik van elektrisch gereedschap aan.

Gyproc® adviseert om de platen rechtstreeks op de Metal Stud® profielen te bevestigen met Habito® schroeven. Deze schroeven zijn noodzakelijk om het schroeven in de harde plaatkern te vergemakkelijken. Gyproc® Snelbouwschroeven 212/.. zijn hiervoor niet geschikt. De lengte van de schroeven voor de eerste beplatingslaag bedraagt 26 mm, voor de tweede beplating 41 mm.

 

Afwerking

Voor het voegen en afwerken gebruik je dezelfde materialen als voor de Gyproc® WR gipskartonplaten (JointFiller® Vario H / ProMix Hydro). Hier gelden geen bijzondere voorschriften. Voor de verdere afwerking volstaat het één laag primer aan te brengen (volg steeds de instructies van de verffabrikant).

Wie meer wil weten over Habito® kan terecht op https://hubs.ly/H0y7D1K0. Je kan ook onmiddellijk hier de brochure van Habito® H downloaden.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Gyproc

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN