13-04-2018 Filip Van der Elst

Efficiënt ontwerpen dankzij de online BIM/Textuur-generator

Dankzij de online BIM/Textuur-generator van Wienerberger kan iedereen die modelleert met BIM nu ook de gebruikte gevelstenen en kleiklinkers in het BIMmodel verwerken. Bovendien beschikt de gebruiker meteen over correcte technische en visuele informatie over die keramische producten. De generator is een slimme tool voor Autodesk Revit-gebruikers die automatisch eigenschappen aan het product toevoegt, textuur inbegrepen.

De BIM/Textuur-generator werkt volgens het WYSIWYG-principe: What You See Is What You Get. In één oogopslag ziet de ontwerper alle belangrijke informatie met betrekking tot de gevelstenen en kleiklinkers die in een bouwproject gebruikt worden. 

Die informatie staat voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. Om dat bestand niet onnodig groot te maken is er een URL-link naar de gevelsteen of kleiklinker op de Wienerberger-website. Hier vinden ontwerpers alle aanvullende informatie van de Terca-gevelsteen of kleiklinker.

 

Geveltexturen creëren

De texturen kunnen direct in het 3D-ontwerp geladen worden en leveren dankzij hun grote formaat levensechte visualisaties op. Bovendien kan je geveltexturen creëren met aangepast metselwerkverband, gewenste voegdikte en voegkleur.

Bij de kleiklinkertexturen kan je kiezen uit diverse legverbanden. Verder kan je gevelstenen en kleiklinkers mixen tot ‘Brick-mix’-texturen. Aan de Brick-mix is wel geen bijkomende informatie in een Revit-file gelinkt.

 

De texturen kunnen direct in het 3D-ontwerp geladen worden en leveren dankzij hun grote formaat levensechte visualisaties op.

 

Gebruiksvriendelijk

Architecten die de BIM/Textuur-generator al hebben gebruikt, zijn enthousiast. Zo ook Fabian Vergote, bij VK Architects & Engineers, actief in de CODO-cel (verantwoordelijk voor de opmaak van de bouwaanvraag- en aanbestedingsdossiers): “De tool is heel gebruiksvriendelijk en heeft als groot voordeel dat je automatisch 3D-texturen en Revit-bestanden van de gewenste gevelsteen kan downloaden, inclusief gekozen verband, voegdiktes en voegkleur. Die bestanden kan je dan rechtstreeks in Revit gebruiken voor je visualisaties.”

 

Visueel veel meer mogelijkheden

Volgens Vergote kunnen architecten dankzij deze innovatie sneller en efficiënter te werk gaan: “Dankzij die automatische aanmaak van de 3D-texturen kan je ook veel sneller switchen tussen verschillende opties en dus visueel veel meer mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Zonder de generator moet
je die informatie allemaal zelf bij elkaar sprokkelen. Dat vergt tijd en remt de vergelijking tussen meerdere alternatieven af. Omdat wij onze opdrachtgevers steeds vaker 3D-visualisaties presenteren, is de BIM/Textuur-generator zeker een welgekomen hulpmiddel.”

Met BIM (Building Information Modelling) kunnen de bouwpartners alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces opslaan, gebruiken en beheren in een digitaal 3D-gebouwmodel. Iedereen werkt zodoende met dezelfde informatie die continu voorhanden en altijd actueel is. Een ander pluspunt is de beschikbaarheid van meetstaten per toegepast type gevelsteen en kleiklinker.

Waar het metselwerk van een project doorgaans telkens apart werd uitgerekend door de calculator, de werkvoorbereider, de leverancier, de onderaannemer en de uitvoerder, kan met BIM iedereen uit de meetstaten de voor hem relevante aantallen genereren. 


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Wienerberger Terca - Desimpel - Porotherm

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN