23-04-2018 Liesbeth Verhulst

Intelligente venstermontage voor hoge energieprestaties

Heet van de naald bij Soudal: SoudaFrame SWI, een modulair systeem voor venstermontage uit glasvezelversterkte kunststof (GVK), met verbeterde psi-waarden, een geoptimaliseerde mechanische bevestiging en uniforme voegafmetingen als voornaamste troeven. Soudal onthulde SoudaFrame SWI in avant-première op Fensterbau Frontale, de grootste ramen- en deurenbeurs van Europa.

Gebouwen dienen aan alsmaar strengere energienormen te voldoen. Een thermisch en luchtdicht ononderbroken gebouwschil is daarbij van groot belang. Met SoudaFrame SWI, een intelligent modulair montagesysteem met L-profielen, speelt Soudal in op die hoge energieprestaties.  


Verbeterde isothermen

“SoudaFrame SWI is een voorwandmontagesysteem, eerst ontwikkeld voor de Duitse markt, waarbij het raam in het isolatievlak wordt gemonteerd”, legt Filip Van Mieghem, marketing manager bij Soudal, uit. “Op die manier lopen de isothermen recht door de isolatie en door het raam en optimaliseren we de psi-waarden, die de warmteverliezen uitdrukken bij de overgang tussen de muur en het raam, aanzienlijk.”

SoudaFrame SWI is uitermate geschikt voor alle buitengevel isolatiesystemen (ETICS) en alle verluchte gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur wordt opgetrokken en pas daarna de isolatie en de façade worden geplaatst.Preassemblage

Ook de mechanische bevestiging heeft Soudal danig geoptimaliseerd. Filip Van Mieghem: “Gelijkaardige systemen die vandaag beschikbaar zijn op de markt, werken met een omslachtige en soms erg complexe bevestiging waarbij meerdere balkjes tegen de muur worden gekleefd. Dat wilden wij beter doen. SoudaFrame SWI kan in het atelier of op de werf geassembleerd worden. Het frame wordt nadien in één stuk op de muur aangebracht met de speciaal ontwikkelde Soudaseal SWI, een hybride lijm met een zeer hoge aanvangshechting. Daarna heeft de aannemer de handen vrij om het frame met enkele schroeven verder te fixeren. De bevestiging is meteen zo stevig dat schroeven alleen aan de onderzijde nodig zijn.”

“GVK is bovendien een erg sterk en robuust materiaal, dat indien nodig op de werf kan versneden worden met een afkortzaag.”


Uniforme voegafmetingen

Naast de isothermen en de mechanische bevestiging heeft Soudal ook de voegdimensionering aangepakt. Speciaal ontwikkelde clips zorgen voor uniforme voegafmetingen tussen het frame en de raamkader. “Als je dit mooi afdicht en afwerkt met ons vloeibare membraan Soudatight bekom je een perfect geïsoleerde en luchtdichte plaatsing van een raam”, aldus Filip Van Mieghem.

SoudaFrame SWI is uitvoerig getest, onder meer in het gerenommeerde instituut ift Rosenheim in Duitsland. Soudal start de commercialisatie van SoudaFrame SWI met vier afmetingen in een standaardlengte van 2,2 m. Later volgt mogelijk een systeem op maat.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Soudal NV

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN