23-04-2018 Philippe Selke

Ademruimte en transparantie in de Belliardstraat

Zoals heel wat automobilisten die dagelijks naar onze hoofdstad pendelen wel weten, ondergaat de Belliardstraat – een gekende bottleneck – een heuse metamorfose. Het kantoorgebouw ter hoogte van nummer 40, op de kruising met de Wetenschapsstraat, maakte plaats voor een elegante beglaasde constructie, die een beetje verder van de rijweg is ingeplant om via een imposant atrium een fraai zicht te kunnen bieden op een binnentuin. Een aanzienlijke meerwaarde, niet alleen voor de gebruikers van het gebouw, maar voor de ganse wijk. Zelfs bestuurders die stranden in de file zullen de schoonheid ervan weten te appreciëren.  

Daar waar zich voorheen een kantoorgebouw met negen verdiepingen bevond, dat in wezen uit drie onderling verbonden gedeeltes bestond, verrijst momenteel een complex met veertien niveaus, waarvan de eerste vijf zijn voorbehouden voor een imposant atrium. Een project dat alle ‘gebruikers’ van de stad ten goede zal komen, benadrukt Marc Thill, oprichtend vennoot van Art&Build Architect. De architecturaal vooruitstrevende realisatie is als het ware ontworpen als een nieuwe publieke ruimte die de Belliardstraat letterlijk en figuurlijk meer ademruimte geeft.

 

Het moet gezegd: dankzij de kwaliteit van de beglazing leidt de excessieve bezonning niet tot problemen

 

Voorbeeldige stedenbouw

Het project omvat drie ingekapselde gebouwen, waaronder een spectaculair centraal torenvolume. Het vloeide voort uit een slimme interpretatie van de stedenbouwkundige voorschriften voor de wijk, die quasi exclusief voorbehouden is voor kantoorgebouwen en Koning Auto. Marc Thill: «We zijn sinds 2009 bij dit project betrokken. Vandaag, bijna negen jaar later, is iedereen het erover eens dat de ruimtelijke kwaliteit van de Belliardstraat verbeterd is. Maar het heeft ons veel (te veel) tijd gekost om onze ideeën door te drukken en een vergunning te bekomen. Het concept van Pierre Lallemand destijds ging als volgt: de zes niveaus op de hoek van de twee straten ‘opofferen’ om een plein van 20 meter diep te creëren en de ‘verloren’ ruimte recupereren door ze boven op het centrale gedeelte te voorzien, om zo uit te komen op een gebouw met dertien niveaus. In de holle sokkel zou dan een transparant atrium ingericht worden, dat passanten de mogelijkheid biedt om een blik te werpen op de achterliggende tuin.» Deze uitbreiding van de bouwhoogte in ruil voor de creatie van een publieke ruimte verliep echter niet zonder slag of stoot. In de loop van het vergunningstraject ontvingen de architecten bovendien een bijkomende eis om een deel van de gebouwoppervlakte een woonfunctie te geven. Het uiteindelijke resultaat is een gemengd complex met 17.410 m² kantoren, 202 m² commerciële ruimte en zeventien appartementen (1770 m²).

 

Extreme prefabricage

De basisstructuur van het gebouw bestaat uit gewapend beton. Ondanks de aanwezigheid van behoorlijk grote overspanningen in functie van een zo groot mogelijke ruimtelijke flexibiliteit, is de gebruikte bouwmethode relatief klassiek. Het aandeel prefabricage was echter vrij groot om de duur van het bouwproces maximaal te kunnen reduceren.

Senior Project Leader Filippo Intile: «De bouwheer eiste een vrije hoogte van 2,7 meter. Het was geen sinecure om alle technieken te bundelen in de ruimte tussen de basisstructuur en het valse plafond, maar het is ons gelukt. Op structureel niveau zijn heel wat zaken gefabriceerd in het atelier, om vervolgens in recordtempo geassembleerd te worden op de werf. De gordijngevels van de kantoortoren zijn integraal gemonteerd in de fabriek, inclusief de glaspartijen. De elementen kwamen kant-en-klaar toe op de werf en moesten louter aan verankerd worden aan de betonnen borstweringen. Alles was dus op voorhand voorzien. »

 

Passief en lichtrijk

In het hogere gedeelte van het centrale volume (dat bestemd is voor kantoren) is glas zonder meer het dominante materiaal. In wezen omvat het complex erg weinig gesloten delen. Op de bovenste verdiepingen is het zicht adembenemend. De gevel aan de Belliardstraat is zuidelijk georiënteerd.  Filippo Intile: «Het moet gezegd: dankzij de kwaliteit van de beglazing leidt de excessieve bezonning niet tot problemen.»

De glaspartijen blinken niet alleen uit door hun zonwerende kwaliteiten, maar voldoen eveneens aan strikte normen op het vlak van thermische isolatie omdat de gebouwen zijn opgetrokken volgens de passiefstandaard. Stuk voor stuk karakteristieken die te danken zijn aan COOL-LITE SKN 165 van Saint-Gobain Building Glass, een uiterst selectieve zonwerende beglazing die in elk seizoen een optimaal comfort garandeert. In dit geval gaat het om de drievoudige variant.

Het project werd al beloond voor zijn energetische kwaliteiten met een BREEAM Very Good-certificaat en staat intussen ook bekend als ‘Voorbeeldgebouw’. Er is tevens een vergunningsaanvraag ingediend voor de installatie van een sculptuur op de nieuwe publieke ruimte voor de inkom van het gebouw.

Locatie Brussel
Bouwheer: Cofinimmo
Projectmanager Charles Corblet
Architecten Art & Build, Pierre Lallemand
Stabiliteit Ney & Partners
Technieken CES
Akoestiek VENAC
Hoofdaannemer CIT Blaton
Gevels Metal Yapi
Glasfabrikant Polypane
Beglazing (exclusief atrium)  CLIMATOP COOL-LITE SKN 165 van Saint-Gobain Building Glas, hier als drievoudige beglazing, in verschillende samenstellingen (circa 3500 m²)

 


  Meer artikels: Reportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN