20-10-2017 Michel Van den Bosch

CAW Noord-West-Vlaanderen: Vliesgevel met opvallende afdekkappen

De nieuwbouw voor CAW Noord-West-Vlaanderen heeft haar plek gevonden dicht bij het AZ Sint-Jan, de hoofdzetel van het OCMW Brugge en het Revalidatiecentrum Spermalie-De Kade. Het project werd ontworpen door Gino Debruyne Architecten uit Brugge. Het bureau ontwikkelde samen met Reynaers Aluminium een opvallende vliesgevel met speciale afdekkappen.

Architectuur maken voor een publieke of semi-publieke functie is op zich steeds een uitdaging. In die zin dat in de architectuur niets overbodig of overvloedig mag zijn. De kracht zoeken in de vertaling van wensen en functionaliteit is het uitgangspunt geweest voor dit concept. De inherente soberheid schrijft de vorm voor.

 

Een gebouw met een dubbele lezing

Het is niet krampachtig zoeken naar een weloverwogen iconografie al moet die ook niet echt genegeerd worden. Het gebouw mag present en herkenbaar zijn. Met een architectuurvocabularium als instrument voor zuivere vorm. Het is geen formele interpretatie zonder inhoudelijke relevantie. Een congruentie tussen vorm en programma. Een gebouw met een dubbele lezing.

 

Beschermend en toch open

Het gebouw zoekt zijn plek in die ruimere omgeving. Een ontmoeting van twee gebouwen die in een soort kniestuk, scharnierend met elkaar verbonden zijn. Ze ontstaan uit de vorm van het terrein en worden omkaderd door de gevelstructuur. Het binnengebied dat hierdoor ontstaat, biedt geborgenheid en leidt scenografisch van de publieke naar private ruimte in het gebouw. Beschermend met een openheid en onthalend voor zijn gebruikers en klanten.

 

Hoofdvolume

Het hoofdvolume huisvest een algemeen onthaal, ambulante begeleiding, slachtofferhulp, crisismeldpunt, justitieel welzijnswerk, maatschappelijk onderzoek (adoptie), gerechtelijk opgelegde hulp, organisatieondersteuning en buitendienst. De verschillende teams per verdieping zijn geschikt volgens ‘samenhorigheid’, frequentie en aantal gesprekken. Teams met het grootst aantal te ontvangen klanten bevinden zich lager in het gebouw in de nabijheid van de meeste gespreksruimtes.

 

Beglaasde schil

Het zeven verdiepingen tellende hoofdgebouw is een basement in zichtbeton. De verdiepingen zijn uitgewerkt met een beglaasde schil. Reynaers Aluminium leverde daarvoor het CW50-vliesgevelsysteem met afdekkappen. Die kappen werden overigens speciaal voor dit project ontwikkeld, in samenwerking met Gino Debruyne Architecten.

 

Afdekkappen

Vooral de diepte was daarbij bepalend. De voorzijde ligt in het vlak van het beton. Het glas ligt in lijn met de isolerende schil. De diepte gaf de mogelijkheid om zonwering in opbouw te plaatsen tussen de afdekkappen, zonder prominent aanwezig te zijn. Het beeld wordt bepaald door de afdekkappen, zowel in belijning als in reflectie van de omgeving. Daardoor ontstaat een wisselend beeld van kleuren, naargelang de zonnestand en de seizoenen.

 

Glazen schil als duurzame component

Het kantoorgebouw voor CAW NW Vlaanderen is een voorloper te noemen op het vlak van geïntegreerde duurzaamheid. Het GEOTABS concept dat hier wordt toegepast staat voor het samenbrengen van de actieve werking van de gebouwmassa, de ondergrondse opslag van thermische energie in de bodem, de warmtepomp die de energie uitwisseling tussen bodem en gebouw realiseert en het ontwerp van de gebouwschil in Reynaers CW50 gevel en beglazing.

 

Warmteopslag

De GEO- thermische werking wordt gerealiseerd door ongeveer vier kilometer verticaal in de grond aangebrachte leidingen (tot honderd meter diep). Het gebouw gebruikt de warmte van de zomer die het ondergronds opslaat om het gebouw in de winter te verwarmen. De doeltreffendheid van dit evenwicht over het gehele jaar bereiken vraagt een doordacht en geïntegreerd ontwerp, veel complexer dan het louter nastreven van een goed E-peil en K-peil. Maar in werkelijkheid worden wel effectief veel betere energetische resultaten bereikt.

 

Locatie Brugge
Bouwheer CAW NW VL
Architect Gino Debruyne Architecten
Hoofdaannemer Himpe
Gevels Reynaers CW50-vliesgevelsysteem met afdekkappen

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN