16-10-2017 Kevin Moens

Residentie Silvae: beleef de natuur, voel de stad

In Sint-Denijs-Westrem gaat tussen de bomen een bijzonder project schuil. Het groene kader, een voormalige private parktuin van 9.000 m2, een vijver en de architectuur zorgen voor een unieke woonbeleving in de nieuwbouwresidentie Silvae.

In de gegeerde zuidrand van Gent, op een terrein waar vroeger een grote villa stond - ’t Kasteeltje in de volksmond - vinden we drie discreet ingeplante gebouwen terug die samen 24 appartementen herbergen. Dankzij een opmerkelijke inplanting en de gekozen materialen gaat het project op in de groene omgeving. Door de opdeling in drie gebouwen heerst er een gezellige kleinschaligheid en genieten alle bewoners van veel licht en een optimale privacy. De appartementen hebben drie vrije gevels, een enorme troef voor de woonbeleving.

“Bij ELBEKO starten we elk project met een visie”, steekt bouwadviseur en projectontwikkelaar Tim Schauwvlieghe van wal. “Zo ook bij residentie Silvae, waar we bij het bedenken van het concept in nauw overleg met Group O-Architecten rekening hielden met de specifieke terreineigenschappen van de authentieke parktuin. De stad Gent zelf ijverde voor appartementen,” vertelt Schauwvlieghe, “maar mét behoud van de bestaande parktuin met zijn statige bomen. Een relatief strak keurslijf waarin we het project succesvol gerealiseerd hebben.”

 

Minimale circulatie

Stap één van de inplanting: de open zones bepalen tussen het groen en de bomen. Schauwvlieghe: “In de grootste open zone hebben we een volledige kelder ingeplant. Door deze ondergrondse straat herleiden we de circulatie in de private parktuin tot een minimum. De inrit bevindt zich bovendien dicht bij de straat. Aan beide zijdes kunnen de bewoners parkeren om van daaruit droog tot aan het gewenste gebouw te wandelen. Natuurlijke lichtinval via vides en zich droog kunnen verplaatsen: dat is het grote voordeel van deze circulatiezone. Bovendien behouden zo ook de gelijkvloerse appartementen maximale privacy.” Bovengronds staan de drie volumes haaks op de kelder. “Langwerpige volumes”, weet Schauwvlieghe. “Zo konden we de open zones optimaal benutten met behoud van alle bomen.”

 

Voeling met de natuur

De bijzondere oriëntatie resulteerde in smalle gebouwen van 40 meter lang en 9 meter breed, met veel ramen die zorgen voor overvloedige lichtinval. De leefruimtes bevinden zich telkens op de hoeken van de panden. “Daardoor heb je in zowel Silvae A (zes appartementen) als Silvae B (acht grote appartementen) geen horizontale buren. In deze appartementen circuleren de bewoners via een leefgang, een ruimte op zich. In Silvae C viel de keuze op een centrale lift- en trappenhal met daarrond telkens drie appartementen en op de bovenste verdieping een luxueuze penthouse”, stelt Schauwvlieghe.

De terrassen zijn inpandig. “Tijdens de ontwerpfase streefden we een zo groot mogelijke voeling met de natuur na. Dat hebben we gerealiseerd door enerzijds een onbelemmerd zicht op het omliggende groen en anderzijds door de zogenaamde ‘buitenkamers’, oftewel inpandige terrassen, van waarop de bewoners kunnen genieten van de natuur”, aldus Schauwvlieghe.

 

De stad Gent zelf ijverde voor appartementen, maar mét behoud van de bestaande parktuin met zijn statige bomen. 

 

ISOVER Multimax 30: flexibiliteit troef

Voor de thermische isolatie van de buitenmuur ging ELBEKO aankloppen bij ISOVER. Schauwvlieghe: “We werken graag met glaswol omdat het een flexibel materiaal is dat een nauwe aansluiting met het buitenmetselwerk waarborgt. De isolatie bestaat uit twee geschrankt geplaatste platen van respectievelijk 45 en 90 millimeter dik, aansluitend tegen het buitenmetselwerk geplaatst. Tussen de ontdubbelde gemene muren hebben we ISOVER Party Wall met een dikte van 50 millimeter geplaatst als akoestische isolatie.”

Glaswolisolatie is flexibel, in elke zin van het woord. Het is geschikt voor zowel volledige als gedeeltelijke vulling van iedere spouwmuur, zonder dat de fundering verbreed dient te worden. In alle omstandigheden sluiten glaswolplaten onderling én met de draagmuur mooi aan, zelfs bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad. En dat is essentieel voor optimale prestaties. Om met glaswol een U-waarde te behalen die niet hoger is dan 0,24 W/m2K, volstaat in de spouwmuur 12 centimeter ISOVER Multimax 30 met een lambdawaarde van 0,030 W/mK.

Het isolatiemateriaal valt eveneens onder brandklasse A, wat de allerhoogste is. Dat betekent dat glaswolisolatie niet bijdraagt aan de verspreiding van brand en geen giftige rook uitstoot.

 

Primeur: zelfverdichtend beton met staalvezels

ELBEKO bundelde de krachten met Inter- Beton, staalvezelproducent Bekaert en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Samen zorgden ze voor een primeur: op de Silvae-site werd voor het eerst verpompbaar zelfverdichtend vezelbeton succesvol toegepast. ELBEKO kwam met het idee op de proppen om zelfverdichtend beton met staalvezels te combineren.

“Door de bosrijke omgeving waren veel plaatsen op de werf voor de betonpomp onbereikbaar”, legt verantwoordelijke uitvoering Bert Schauwvlieghe uit. “Bij de kelderwanden moest het stortklaar beton langs onder in de bekisting gepompt worden. De keuze viel daardoor al snel op zelfverdichtend beton.”

 

“Heel goed wonen”

Bij de constructie van de lange garagewanden en de wanden van de betonnen trappenkern paste ELBEKO NOEplast-structuurmatten toe die na het storten van het beton een houtnerfstructuur aan het beton meegeven. Opmerkelijke details zijn de gladde, verhoogde en geïntegreerde nummering van de verdiepingen en de betonnen naamsvermelding die voor het gebouw staat.

“Zichtbeton kost meer dan functioneel beton. Maar we zijn geen doordeweekse ontwikkelaar”, poneert Schauwvlieghe. “Geldgewin staat niet voorop, wel duurzaamheid en kwaliteit. Heel goed wonen. Dat is onze eenvoudige maar niet mis te verstane doelstelling. Een gedreven team specialisten gaat onder dat moto dagelijks creatief aan de slag”, besluit hij.

 

Locatie Sint-Denijs-Westrem
Bouwheer Elbeko
Ontwerp Group O-Architecten
Hoofdaannemer Elbeko
Isolatie ISOVER Multimax 30

 


  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN