11-10-2017 Jeroen Schreurs

De kleipan als gevelbekleding

Kleipannen worden van oudsher ingezet voor de bescherming van dakkappellen en wachtgevels van rij- en koppelwoningen. Tegenwoordig zetten architecten kleipannen ook creatief in als gevelbekleding, want die keuze levert hen veel voordelen op.

Zo is een gevelbekleding met kleipannen een uitstekend isolatiesysteem. De pannen vormen een buitenschil die door een verluchte spouw is gescheiden van de binnenruimte. Tussen de dragende structuur en de keramische gevel kan je grote isolatiediktes plaatsen zonder de fundering noodzakelijk breder – en dus duurder – te maken. Zo voldoe je gemakkelijk aan de strengste maximale U-waarden voor verticale wanden.
Dat maakt een kleipangevel ook bijzonder geschikt voor renovatieprojecten. Gevelbekleding verbergt niet alleen een onregelmatige ondergrond, maar vormt ook de ideale oplossing voor slordig opgebouwde spouwmuren met vochtbruggen tussen binnen- en buitenspouwblad en niet-geïsoleerde muren.

 

Eenvoudige plaatsing en creatieve mogelijkheden: de kleipan heeft veel voordelen als gevelbekleding.

 

Eenvoudige plaatsing

Dakdekkers kunnen de volledige buitenafwerking op zich nemen, want de plaatsing gebeurt op vrijwel dezelfde manier als die van pannen op een hellend dak. Voor de meeste kleipannen bestaan accessoires om buitenhoeken en overgangen van gevel naar dak perfect af te werken. Alle mogelijke aansluitingen voor ramen en deuren en dergelijke kan je zowel keramisch als nietkeramisch afwerken, afhankelijk van het beoogde effect of het gewenste resultaat.

 

Creatief en budgetvriendelijk

De pannen in de gevel zijn dezelfde als die die op het dak worden gebruikt en die Koramic in grote series produceert. Dat maakt een scherpe prijszetting mogelijk. De pannen zijn beschikbaar in alle vormen en maten, van een grootformaat kleipan tot een hedendaags ogende stormpan, een tegelpan of de vlakke Façatile, die speciaal voor gevelbekleding werd geconcipieerd en dezelfde voordelen biedt als een oplossing met traditionele kleipannen. Wie voor het dak en de gevel dezelfde bekleding gebruikt, vergroot zijn of haar creatieve mogelijkheden nog meer. Ook de eenvoudige opbouw draagt bij tot het budgetvriendelijke karakter van de kleipan als keuze voor de gevel.

 

Natuurlijk en veilig

Kleipannen komen tot stand via de verwerking van natuurlijke materialen: klei, water en zand. Dat zorgt voor een perfecte integratie in de omgeving, met aangename en rustgevende patines. Dankzij engobes en glazuren blijft die gevel ook kleurvast en mooi. Kleipannen hebben trouwens een garantie op vorstbestendigheid van dertig jaar. Veiligheid staat trouwens op de eerste plaats: dankzij verankeringselementen blijven de kleipannen zonder verpinken op hun plaats, zelfs tot op 40 meter hoogte of pal aan de kust. Omdat alle Koramic-verankeringsmiddelen
onzichtbaar zijn aangebracht, boet je ook niet in op esthetiek.


  Meer artikels: Productinfo
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN