11-10-2017 Jeroen Schreurs

Architecten tillen Welzijnscampus Nieuwenbos uit de grond

De nieuwe Dilbeekse Welzijnscampus valt op door de niet-alledaagse vorm. Met zijn hellend dakvlak en contrasterende gevelcombinatie vormt het een mooie overgang van het stedelijke centrum van Groot-Bijgaarden naar de woonwijk vlakbij. Ook uniek: de architecten trokken de kleiklinkers van de bestrating door over de gevel tot op het dak.

Welzijnscampus Nieuwenbos is een dienstencentrum voor de bewoners van de stad uit het Pajottenland. Het is de uitvalsbasis van verschillende sociale organisaties zoals Kind & Gezin, het Agentschap Integratie en Inburgering en de VDAB, en herbergt zes woningen voor de opvang van vluchtelingen. Er is ook ruimte voor informatieve, recreatieve en vormende activiteiten. Het gebouw heeft een oppervlakte van 3.200m2 en bestaat uit drie bouwlagen.

 

Glooiing in het landschap

Het volume, een ontwerp van architectenkantoor Osk-Ar Architecten, vormt als een moderne vierkantshoeve een mooie overgang tussen de rustige woonwijk aan de ene kant en het meer verstedelijkte centrum van Groot-Bijgaarden aan de andere. “Daar zorgt het hellende dakvlak voor, dat we als een vijfde gevel van het gebouw interpreteerden”, zegt Ludo Leuwers, architect bij en oprichter van Osk-Ar. “Dat vlak begint hoog naast zijn niet-residentiële buren zoals de school en het kerkhof, waar het een dialoog aangaat met het dorpscentrum. Vandaar daalt het zacht richting de woonwijk, uitmondend in een groenbuffer om afstand en ruimte te creëren. Op die manier vormt het gebouw een glooiing in het verkavelingslandschap van de Vlaamse Rand en is het een omhoog geplooid herkenningspunt in het lappendeken van de omringende bebouwde, groene en agrarische percelen.”

 

Landschap uit de grond tillen

Het dakvlak is deels als groendak afgewerkt, deels beklinkerd. Die Wienerberger Trendline Caesar-kleiklinkers lopen door over de gevel en monden uit in de bestrating. Leuwers: “Wij kozen de Wienerberger Trendline Caesar omdat deze qua formaat, kleur en textuur het beste bij het project voor de Welzijnscampus paste. Bovendien was het belangrijk voor ons ontwerp dat het materiaal geschikt was voor zowel terras, gevel als dakbedekking.” Het bureau wilde telkens hetzelfde materiaal terugzien in elk vlak: horizontaal als bestrating, verticaal in de gevel en schuin op het dakvlak. “Stel het je zo voor: je neemt een luchtfoto van een landschap en tilt dat uit de grond. Om wat er op dat vlak ligt dan ook zichtbaar te maken, maakten we een kanteling die dat concept verduidelijkt.”
De klinkers lopen dus effectief over van de toegangspaden en terrassen, verlijmd tegen de gevel, tot op het dak. Met houten gordijngevels van padoek zorgde Osk-Ar voor afwisseling en contrast, de combinatie van de twee geeft de Welzijnscampus een innovatieve en futuristische look.

 

Wij kozen de Wienerberger Trendline Caesar omdat deze qua formaat, kleur en textuur het beste bij het project voor de Welzijnscampus paste.

 

Sociale interactie

Bezoekers komen binnen op de campus via een poort aan de lage zijde van het gebouw. Inwendig heeft het centrumgedeelte een eenvoudige en heldere planopvatting en circulatiepatronen, afgewerkt met frisse en levendige kleuren. De vaste gegevens van inkom, beide verticale circulatiezones en sanitaire installaties bepalen de natuurlijke loop- en zichtlijnen. Ook het restaurant bevindt zich aan de inkom, zodat er meer sociale interactie ontstaat.
De binnenkoer, waarrond de publieke functies zich bevinden, is een rustpunt, een eerste ontmoetingszone.

 

Energiezuinig

Met een E-peil van 22 krijgt de campus het etiket ‘laagenergiebouw’. Dat is het gevolg van een combinatie van maatregelen: driedubbele beglazing, goed geïsoleerde gebouwschil, verwarming en koeling door middel van een warmtepomp, een zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm water, doorzichtige zonneluifels met 21 geïntegreerde zonnepanelen op het zuidelijk dakvlak en de 138 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak. “Het resultaat: een flexibel, energiezuinig en architecturaal opvallende landmark voor de gemeente Dilbeek”, zegt Leuwers.

 

Locatie Dilbeek
Bouwheer Gemeente Dilbeek
Architect Osk-ar
Hoofdaannemer Dethier
Gevel/dak/bestrating Wienerberger Trendline Caesar

 


  Meer artikels: Reportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN