28-09-2017 Michel Van den Bosch

Turnova : Brepolssite leeft weer

Op de voormalige Brepolssite in de hoofdstad van de Kempen verrijst het project Turnova. Het gebied stond tot voor kort bekend om zijn verloederde indruk. Nu komen er onder andere een viersterrenhotel, een winkelcentrum, een kunstacademie en een toren van 72 m hoog. Soudal droeg met zijn producten bij tot de luchtdichtheid van de gebouwen.

Turnova is een stedenbouwkundig project op de voormalige site van de bekende drukkerij Brepols. Het hele gebied stond leeg en was een stadskanker in het hart van de stad. Projectontwikkelaar Heeren Group heeft een masterplan opgemaakt voor de site en B-architecten aangesteld als hoofdarchitect van het hele gebied.

 

Verschillende gebouwen

Turnova is een woon-, winkel- en werkcomplex. Er zal een viersterrenhotel zijn, 250 woningen verspreid over verschillende gebouwen, een winkelcentrum met 15.000 m² aan winkelruimte, een kunstacademie en een toren van 72 m hoog. In die toren zitten kantoren, woningen en horeca. Onder de site komt een parking waar 450 auto’s kunnen staan.

 

Markt in het midden

Het project heeft als bedoeling de Grote Markt opnieuw in het midden van Turnhout te leggen. Waar Turnova aan de Grote Markt grenst, is nu een dode plaats. Daarom subsidieert de Vlaamse overheid dit project.

 

Sky bar

In de toren vormen de onderste twaalf verdiepingen appartementen, dan volgen er twee lagen kantoren en dan drie lagen horeca met een feestzaal, een restaurant en een sky bar. In de toren lopen de draaglijnen niet door, zodat je een soort van verspringing krijgt in de toren. Daardoor is de kop van de toren veel lichter dan de rest, waardoor iedereen de appartementen, de kantoren en de horeca van elkaar kan onderscheiden. Alle terrassen zijn inpandig, om te beschermen tegen de wind.

 

Enkel kwalitatief hoogstaande producten kunnen de luchtdichtheid garanderen onder alle omstandigheden, denk maar aan frequent gebruik en hoge temperaturen.

 

2018

Het centrale pleintje, dat het kloppend hart wordt van dit nieuwe stadsdeel, zal verbonden worden met de Grote Markt via een smalle steeg. Aan dat pleintje bevinden zich de gevels van de academie en de toren. Er komt ook een gebouw met een winkelcentrum op de gelijkvloerse en eerste verdieping rond een atrium dat beglaasd is, en een soort van stadshal vormt. Het hele project zal klaar zijn in oktober 2018.

 

Aandacht voor luchtdichtheid

Met de verhoogde eisen was er ook in dit project veel aandacht voor het luchtdicht maken van de gebouwen. Enkel kwalitatief hoogstaande producten kunnen deze dichtheid garanderen onder alle omstandigheden, denk maar aan frequent gebruik en hoge temperaturen.

 

Flexibel met Flexifoam

Soudal speelt hier onder andere op in met Flexifoam. Dit gebruiksklaar en elastische ééncomponent PU-pistoolschuim kan voegbewegingen opvangen en herstelt zich na het samendrukken weer in zijn oorspronkelijke vorm. Het zorgt voor een duurzame afdichting en isolatie bij het monteren van PVC en aluminium schrijnwerk.

 

Geen luchtlekken dankzij Soudatight

Om de beoogde mate van luchtdichtheid te bekomen, werden de Soudatight vloeibare membranen in combinatie met Flexifoam in de raamaansluitingen aangebracht. Deze producten zijn onderworpen aan uitgebreide testen, waaronder de MO-01/1 bij het befaamde ift in Rosenheim. Soudal kan hiermee als enige fabrikant een geteste systeemoplossing voor luchtdichtheid en bescherming tegen slagregen aanbieden op basis van twee vloeibare membranen.

 

 

Locatie Turnhout
Bouwheer

Stad Turnhout & Heeren Group

Ontwerpende architecten

B-architecten

Uitvoerende architecten

osar

Stabiliteit

Jan van Aelst

Technieken Boydens
Algemene aannemers

Build & Pluym – Van Loon

Uitvoeringsperiode 2016-2018

  Meer artikels: Projectreportage
Projectgegevens
NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN