13-04-2017

HR-coating verhindert condens

Een typisch voorbeeld van een vochtige omgeving waarin de kans op condensatie van isolerende ramen vrij groot is. Beglazing met een VIEWCLEAR-coating zorgt ervoor dat dit risico sterk gereduceerd wordt.
Foto: Saint-Gobain Building Glass

Isolerende beglazing is gezien de steeds strengere energieregelgeving een must, maar heeft één belangrijk nadeel: veel gebouwen krijgen te maken met een aangedampte buitenruit. Een vervelend euvel dat echter makkelijk op te lossen is dankzij VIEWCLEAR, een transparante coating die condensatie tegengaat.

De eisen van de overheid inzake thermische isolatie en de wensen van veel bouwheren op het vlak van natuurlijke lichtinval zijn enkel te verenigen via het gebruik van isolerende hoogrendementsbeglazing. Toch heeft dit één vervelende consequentie die steeds vaker opduikt: condensvorming op de buitenruit. Hoe sterker het glas isoleert, hoe groter de kans op aangedampte raampartijen – bij drievoudige beglazing kan dit zelfs oplopen tot meer dan 45 dagen per jaar.

 

Op zoek naar een oplossing

Condens op de ruiten van goed geïsoleerde woningen of gebouwen is met andere woorden geen zeldzame uitzondering. Ook beglazingsspecialist Saint-Gobain Building Glass kreeg lucht van het probleem. “Klanten en particulieren vroegen ons regelmatig of er oplossingen voor bestonden, want het spreekt voor zich dat grote glaspartijen beter tot hun recht komen als er geen sprake is van condens”, vertelt Laura Bonnave. “Onze R&D-afdeling is aan de slag gegaan met de verzamelde informatie en kwam voor de dag met VIEWCLEAR, een kleurloze hoogrendementscoating die wordt aangebracht op de buitenkant van buitenruiten.”

 

Warmte bijhouden

Met VIEWCLEAR speelt Saint-Gobain Glass handig in op de omstandigheden waarin condens doorgaans optreedt. “Lucht condenseert op koude oppervlakken”, weet Laura Bonnave. “Bij glas dat sterk isoleert en dus weinig warmte doorlaat, zal de temperatuur van de buitenruit soms lager liggen dan de omgevingstemperatuur en zelfs onder het dauwpunt duiken, wat bij vochtige weersomstandigheden kan resulteren in condensatie. Een VIEWCLEAR-coating zal de thermische energie die normaliter verloren gaat via de buitenruit echter tegenhouden. Ze houdt de warmte vast in het glas, waardoor de temperatuur van de buitenruit minder snel onder het dauwpunt zakt en de kans op condens aanzienlijk verkleint.”

 

"Raampartijen met een VIEWCLEAR-coating laten zelfs nog iets meer licht door dan een normale beglazing"

 

Ultratransparant

VIEWCLEAR is vergelijkbaar met de coating die Saint-Gobain Glass aanbrengt op het binnenglasblad van isolerende beglazingen. Ze wordt verhard, zodat ze conform de huidige normen ook op een buitenruit kan worden geplaatst. “Bovendien is de VIEWCLEAR-coating zo samengesteld dat raampartijen met VIEWCLEAR zelfs nog iets meer licht doorlaten en transparanter zijn dan normale beglazingen”, verklapt Laura Bonnave.

 

Thermisch comfort

In Europa is VIEWCLEAR al vijf jaar verkrijgbaar, in België is de coating pas vorig jaar geïntroduceerd. Voor alle duidelijkheid: de coating moet worden aangebracht bij de productie van de SGG-beglazing en kan dus niet geplaatst worden op bestaande ramen. “Het is met andere woorden een optie die je moet bijbestellen, maar die zeker zijn vruchten afwerpt”, benadrukt Laura Bonnave. “VIEWCLEAR leidt immers niet enkel tot een optimale visuele beleving, maar eveneens tot een prima thermisch comfort en een forse energiebesparing, zeker als de binnenzijde van de SGG-beglazing ook nog eens bekleed is met een low e-coating (SGG CLIMAPLUS XN of SGG CLIMAPLUS ONE).”


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Saint-Gobain Building Glass

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN