13-04-2017 Jeroen Schreurs

Gevelstenen met een verleden

In de nieuwe series gevelstenen van Wienerberger duiken heel wat gevelstenen op die door hun tint, vorm, verschijning, afmetingen en mogelijkheden alluderen op de modernistische art-decostijl. Ontdek hoe het verleden blijft doorzinderen in de productontwikkeling van vandaag.

De art deco werd gekenmerkt door een virulente drang naar modernisering, die rijkelijk van brandstof werd voorzien door de opkomst van radicaal nieuwe kunstbewegingen als het kubisme, expressionisme en functionalisme. De bouwstijl had, evenals de art nouveau, zijn wortels in de laat 19de-eeuwse Engelse arts & craftsbeweging. Die laatste streefde naar vernieuwing in de kunst en wou het vakmanschap weer een prominente plaats geven in de industriële vormgeving. Tegenover het uitbundige en artisanaal dure motievenspel van de art nouveau legde art deco de nadruk op de industriële component om de maakbaarheid en betaalbaarheid te bevorderen.

 

Zakelijke baksteenarchitectuur

In de architectuur kanaliseerde deze energieke zoektocht naar vernieuwing zich in het modernisme van de jaren twintig en dertig, waarvan de art deco een wezenlijk bestanddeel uitmaakte. Architecten bekenden zich enthousiast tot het moderne denken dat wars was van alle ornamentiek en overbodige versiering.

Zij ontwikkelden een zakelijke baksteenarchitectuur, gekenmerkt door asymmetrische en dynamische volumes, ingenieus in elkaar gepuzzeld uit rechte of gebogen, abstracte geometrische vlakken in zachte kleurtinten.

 

In de nieuwe collecties gevelstenen klinkt het verleden duidelijk door.

 

Gelaagde architectuur

Heel die stilistische context resoneert in een boeiende serie nieuwe gevelstenen. De Galleria Geel uit de Metropoliscollectie lijkt dankzij zijn lange en smalle formaat geconcipieerd voor een gelaagde, geometrische architectuur. Plaatsing met een horizontale Dudok voeg geeft het strakke horizontale lijnenspel extra kracht.

 

Speelse patronen in metselwerkverbanden

De dynamische asymmetrie van volumes met gebogen, vloeiende vormen wordt veelal geaccentueerd door speelse, gestroomlijnde patronen in metselwerkverbanden. De favoriet met stip voor een dergelijke verfijnde detaillering is de gevelsteen Latero Avorio.

Verticaal verwerkt, afwisselend horizontaal en verticaal geschikt tot een dambordpatroon: de variaties om de expressie van de gevel nog meer zeggingskracht te verlenen, zijn eindeloos.

 

Gedempte heldere kleurtinten

Karakteristiek voor modernistische stenen in art-decostijl zijn de gedempte heldere kleurtinten: geel, oker, lichte aardetinten. Zij brengen afwisseling en borstelen accenten in de architectonische compositie van volumes en vlakken.

Hun waardige hedendaagse opvolger is de gevelsteen Giallo uit de Linaqua collectie. Gestapeld met brede lintvoegen en smalle kopse voegen geeft hij met zijn lange formaat, natuurlijke look en zachte okergele tint een horizontale architectuurtaal een diepere klank, waarin het verleden doorklinkt. Zoals het hoort in architectuur.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Wienerberger Terca - Desimpel - Porotherm

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN