21-04-2017 Michel Van den Bosch

Waterdichting: Membraan spuiten of borstelen

Een membraan voor lucht- en waterdichting dat zowel met de borstel kan worden aangebracht als worden gespoten. Daar ging Soudal voor met de Soudatight Hybrid, een vloeibaar membraan gebaseerd op hybride polymeren. Het is te gebruiken op diverse ondergronden en is combineerbaar met andere varianten van de Soudatight-familie, bijvoorbeeld voor raamaansluitingen.

Met Soudatight Hybrid wil Soudal een zo ruim mogelijke invulling geven aan het gebruik van polymeerpasta’s als vloeibare membranen. Het eerste deel van de naam geeft aan dat het product thuishoort in het rijtje van de vloeibare membranen. Het tweede deel, en dat maakt meteen het verschil met de andere membranen, geeft aan dat er gebruik wordt gemaakt van hybride polymeren. Soudatight Hybrid heeft een zeer lage emissiewaarde en voldoet aan het EC1 Plus label.

 

Met de borstel

De R&D-afdeling van Soudal, die kan bogen om een ruime ervaring in hybride lijmen en kitten, keek bij de ontwikkeling onder andere naar de mogelijkheden in het aanbrengen met een borstel. Soudatight Hybrid is verpakt in worsten van 600 ml; na het uitspuiten met een klassiek worstenpistool met meegeleverde driehoeksmond is het dus zeer eenvoudig uit te smeren met een platte borstel. Daarvoor is een lagere viscositeit belangrijk (smeuigheid), zonder dat het product naar beneden loopt bij verticale toepassingen. Nog een must bij het werken met de borstel is een langere verwerkingstijd, opdat de borstelharen niet na enkele minuten zouden vastklitten. Het product is nu meer dan 100 minuten verwerkbaar, zonder dat de gangbare doorhardingstijden in het gedrang komen.

 

Met het spuitpistool

Naast borstelen, kan je het product ook met een spuitpistool  aanbrengen.. Het aangepaste persluchtpistool  biedt de mogelijkheid om zowel een gewone ril te spuiten, maar dus ook om te sprayen. Dankzij het mooie spuitbeeld kan vrij precies gewerkt worden. Nadien kan je het product eventueel verder uitsmeren met een gewone borstel.

 

Luchtdicht, waterdicht en sterk

Na uitharding vormt het een bijzonder elastisch vlies dat naden en kieren in aansluitingen duurzaam lucht- en waterdicht maakt. Dankzij de samenstelling en laagdikte zijn ook mechanische weerstand en vochtweerstand gewaarborgd. Dat  kan voor toepassing in de spouw of buitenzijde bijvoorbeeld zeer interessant zijn. Net zoals andere hybrides heeft Soudatight Hybrid ook een zeer ruim hechtingsspectrum. Dat betekent dat het ook op bijvoorbeeld licht vochtige ondergronden kan worden ingezet. Na uitharding kan het desgevallend ook overpleisterd worden.

 

Combinatie met Soudatight LQ of LP

De Soudatight Hybrid kan prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld de watergebaseerde Soudatight LQ of SP. Om de raamaansluitingen luchtdicht te maken, gebruik je dan aan de binnenzijde de Soudatight LQ of SP (iets hogere Sd waarde). Voor de waterdichting breng je dan aan de buitenkant de Soudatight hybrid (iets lagere Sd waarde) aan. Deze combinatie werd ook volledig doorgetest bij het ift in Rosenheim, en voldeed aan alle eisen voor en na veroudering.


  Meer artikels: Productinfo
INFO

Wens je meer informatie over dit product van Soudal NV

NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in de bouwsector?

  INSCHRIJVEN